Speciální přípravky pro čištění žehliček nejsou nijak drahé, ale možná je právě nemáte doma a žehlení nechcete přerušit klusem do drogerie. Naštěstí vám pomůže obyčejná zubní pasta, kterou máte mnohem blíž, stačí udělat pár kroků do koupelny.

Žehličku nechte vychladnout, ať se nespálíte. Zubní pastu poté naneste na hrubší hadřík a postižené místo otírejte krouživým pohybem, dokud připálenina nezmizí. Nakonec místo očistěte vlhkým hadříkem od zbytků pasty. Tato metoda překvapivě dobře funguje, důležité je ale zakročit včas a nenechat spečeninu na žehličce příliš dlouho.

Na připáleniny staršího data můžeme zkusit ocet. K tomuto postupu potřebujeme žehličku trochu nahřát a připálené místo přejíždět hadříkem namočeným v octu. Hrozí ale riziko, že se při tom spálíte, takže je lepší namočit do octa větší kus látky, rozložit ho na žehlicí prkno a pak po něm horkou žehličkou přejíždět, jako byste ho chtěli vyžehlit.

Ideální je samozřejmě spáleninám v první řadě předcházet - trička s potiskem žehlit naruby a pro jemné materiály nastavit nízkou teplotu. U napařovacích žehliček se vyplatí používat destilovanou vodu, aby se v nich netvořil vodní kámen. Nové žehličky mívají samočisticí funkci, která usazený vodní kámen odstraní za vás, stačí postupovat podle přiloženého návodu. U starších typů lze přivolat na pomoc opět ocet, musíme být jen opatrní, aby nevnikl do nitra žehličky. Vezmeme proto nějaký mělký tácek, kam nalijeme vodu s octem v poměru 1:1 a žehličku do něj vložíme tak, aby byla v roztoku ponořena jen kontaktní žehlicí plocha. Usazeniny by se měly uvolnit asi po hodině působení.