Sedací souprava asi nechybí v žádném bytě. Kromě estetického dojmu, který by měl ladit jak s velikostí pokoje, tak i se zbytkem zařízení interiéru, byste se při její koupi měli zaměřit i na další faktory. Těmi nejdůležitějšími jsou kvalita provedení a zejména materiál, ze kterého je sedačka vyrobená. Důležitá je samozřejmě i cena, ale v tomto případě je dobré si připlatit, aby vám vydržela co nejdéle a nemuseli jste ji tak často měnit, což by vedlo k dalším investicím, takže ve finále byste zaplatili mnohem více.

Velkou, nebo malou?

Ačkoli jsou v kurzu zejména velké sedací soupravy do tvaru písmene L, které dopřejí pohodlné sezení celé rodiny, nehodí se do všech bytů. Nejde jen o to, že mohou ve výsledku překážet, ale opticky mohou místnost ještě zmenšit. Na trhu jsou sice krásné kousky se třemi nebo čtyřmi sedáky, ale do menších pokojů se prostě nehodí, a nejsou tudíž ani praktické, protože lidově řečeno o ni neustále zakopáváme. V tomto případě je lepší pořídit pohovku menší a doplnit ji třeba křeslem nebo taburetem. Jestliže máte prostorný obývací pokoj, pak naopak zapomeňte na malou sedačku, která se ve větší místnosti doslova ztrácí.

Dalším faktorem, který zvažte před nákupem nové pohovky, jsou její rozměry a umístění. Pohovka by rozhodně neměla překážet ostatnímu nábytku, aby všechna dvířka, ale i třeba okna šla bez problémů otevřít. Před nákupem si ověřte, zda není sedačka větší než vstupní dveře do místnosti, jinak hrozí, že prostě dveřmi neprojde. A pohovka samozřejmě může sloužit také jako úložný prostor. Chytré pohovky obsahují vestavěné knihovny, skříňky či poličky. Široké a ploché čalouněné opěrky také poslouží k odkládání drobností. Vylepšit stávající sedačku můžete i doplňkovými kousky, například přídavnými odkládacími pultíky.

Na barvě záleží

Barva i materiál by měly korespondovat se zbytkem interiéru. Zejména barvy jsou důležité. Jemné pastelové tóny snesou doslova všechno, ale hodí se především do přírodně laděného bytu. Výrazné barvy, jako je například červená, vyniknou v moderním až futuristicky zařízeném pokoji, ale se střízlivými doplňky. Máte rádi minimalismus? Pak vás potěší odstíny šedé, hnědé, ale i černá barva. Jde-li vám zejména o praktičnost, pak volte tmavší odstíny nebo vzorované pohovky, na které nejsou případné nečistoty tak viditelné.

Materiál na prvním místě

Aby plnila sedací souprava správnou funkci, věnujte důkladnou pozornost materiálu, ze kterého je vyrobená. Jiný povrch zvolí mladý pár ve startovacím bytě a jiný rodina s dětmi. U pohovek pro denní lenošení sáhněte po měkkém a hlubokém sedáku se šikmým opěradlem. Máte doma děti nebo domácí mazlíčky? Pak se zaměřte na odolnost čalounění. Nejlepší bude asi kůže nebo levnější eko kůže. Je totiž snadno omyvatelná a čas od času ji lze natřít speciálním olejem, který zabrání popraskání a chrání před nejrůznějšími fleky od jídla.

Máte raději čalounění? Možností je na výběr i přesto, že máte doma děti nebo zvířata. Vybírejte takové potahy, které lze snadno vysávat a čistit. Ideální je, pokud lze sedačku impregnovat, čímž zabráníte znehodnocení a prodloužíte dobu funkčnosti výrobku. Kromě čalounění je důležitá i výplň pohovky, aby odolala třeba skákání dětí, nebyla tvrdá, nebo naopak příliš měkká, což nesvědčí hlavně zádům. Proto je dobré se před koupí sedačky poradit s odborníky, projít pár obchodů a nasát tak inspiraci právě pro vás.