Nadměrná vlhkost vzduchu bývá problémem zejména ve starších bytech a domech, jejichž technický stav umožňuje vlhkosti pronikat skrze zdi, podlahy či stropy. Kondenzované kapičky vody však můžeme najít i na oknech novostaveb - většinou se objevují jako důsledek nedostatečného nebo chybného větrání. Pokud navíc v zimě sušíte v bytě prádlo a na plotně vám celé odpoledne bublá guláš, vhlkost se tím ještě zvyšuje.

Ideální klima v interiéru poznáte tak, že se vám tu příjemně dýchá, netrpíte bolestmi hlavy a máte pocit tepelného komfortu. Pokud chcete být precizní, můžete si pořídit vlhkoměr. V obytných místnostech vytápěných na 20 °C by vlhkost vzduchu neměla překročit 50 %, v tradičně teplejších kuchyních a koupelnách se toleruje vlhkost do 60 %.

Nadměrně vlhkého vzduchu je možné se zbavit tím, že přitopíme a začneme efektivně větrat. To znamená nejméně dvakrát denně na několik minut otevřít okna naplno a nechat průvan projít celým bytem.

Při vleklém problému můžete investovat do ventilátoru, odvlhčovače nebo čističky vzduchu. Trápí-li vás vlhké zdi, nenechávejte stát nábytek v jejich těsné blízkosti, raději ho trochu odstavte, ať může vzduch kolem stěny "luftovat". Ventilátor v koupelně a fungující digestoř nad varnou zónou v kuchyni by měly být samozřejmostí.