Indukční varné desky se pomalu zabydlely v našich kuchyních, a to z několika důvodů. Jednak ceny již nejsou astronomické jako před lety, ale především příprava jídel i péče o indukční desky jsou snadné.

Pracuje na bázi cívek

Indukční zařízení tvoří cívky z měděných drátů, které jsou rozmístěné pod skleněnou varnou deskou. Jsou napájené střídavým elektrickým proudem, a tak fungují na principu vzniklého elektromagnetického pole. To je způsob, jakým jsou zahřívána dna nádob.

Jasná úspora energie i času

Porovnání rychlosti ohřevu vody vyznívá u varných desek jednoznačně pro indukci. Je přibližně dvakrát rychlejší než všechny ostatní varné desky. Spotřeba energie je přitom o 30 až 60 % nižší. Varná konvice sice může být ještě o něco rychlejší, ale její objem – 1 až 1,5 l vody – na pořádný hrnec vody na špagety pro rodinu stejně nestačí. Pomocí funkce Power Boost, která zvyšuje výkon varné zóny až o 50 %, indukce varnou konvici dokonce ještě předběhne.

V čem vařit?

Pro indukci je potřeba zakoupit nádobí s feromagnetickým dnem. Snadno se pozná – na jeho dně zespodu najdete grafický symbol cívky (několik vlnovek nad sebou), případně slovní označení Induction. Test si můžete udělat také pomocí malého magnetu, který stačí přiložit na dno nádobí. Feromagnetické dno mají ale i obyčejné smaltované kastroly. U nich indukce funguje, ale přesto se doporučuje používat nádobí se silnějším dnem, které lépe a rovnoměrně roznáší teplo. To je důležité hlavně u jídel připravovaných delší dobu. A nebojte se ani vy, nadšenci asijské kuchyně, pro pánev wok se dá pořídit speciální stojánek, takže lahodou čínu snadno připravíte i na indukci.

Co vědět před nákupem

Ačkoli indukční desky jsou přímo revoluční, některé nedostatky přece jen mají a je dobré vědět o nich ještě před samotnou koupí spotřebiče. K nevýhodám patří samotné indukční proudy. Ty totiž mohou ohřívat nejen dna hrnců, ale třeba i náramky, prstýnky a řetízky, které má na rukou kuchař nebo kuchařka. Stejně tak je třeba dávat pozor, jak daleko je od varné desky váš mobilní telefon, případně váš kardiostimulátor. Kritické vzdálenosti se sice počítají pouze v centimetrech, ale opatrnosti není nikdy dost. Posledním negativem jsou zvuky. Ten, kdo již desku používá, asi zjistil, že deska není úplně bezhlučná. Občas slabě vrní, občas se ozve cvaknutí při spínání spirály. Způsobuje to nutnost chlazení její elektroniky pomocí ventilátorů a také samotné jemné vrnění indukční cívky.

Proč si tedy pořídit indukční desku?

• rychlost – největší přednost, proces ohřevu nádoby s pokrmem začíná ihned, nemusí se rozehřívat plotýnky,

• nízká spotřeba energie – každá varná zóna reaguje okamžitě na nastavení výkonu,

• regulace teploty, tedy zvýšení a snížení teploty, s přesností na 1 °C,

• senzor – ohlásí přetečení tekutiny z nádoby,

• časovač – umožňuje nastavit jednotlivé zóny na odlišnou délku vaření,

• dětská pojistka,

• ukazatel zbytkového tepla,

• funkce okamžitý start – přepnutí na maximální výkon,

• funkce pozvolného stoupání výkonu zóny,

• LCD displej umožňuje sledovat polohu nádob a aktuální nastavení výkonu a rovněž jeho ovládání.