Rádi při zařizování bytu experimentujete a neřídíte se zažitými pravidly? Pak jsou solitéry kousky, které doma prostě musíte mít. Důležitý je jejich výběr a umístění. Není proti pravidlům pořídit si do interiéru jeden až dva solitéry v odlišném gardu, které vytvoří z nudného koutu místnosti módní a elegantní záležitost. A jaké jsou v kurzu? Stále populární je retro styl, který můžete v klidu kombinovat i s klasickým nábytkem. Do supermoderních bytů se pak hodí i starožitnosti, jen jich nesmí být moc, aby se nepřebíjely.

V podstatě platí pravidlo, že by v místnosti měl být jeden výrazný kousek nábytku nebo doplňků, který povznese celkové ladění zařízení na čisté umění. K nejběžnějším solitérním kouskům v oblasti sedacího nábytku patří pohovka, křeslo, otoman či lenoška. Mezi další druhy solitéru však patří i stojací nábytek, jako je komoda nebo konferenční stolek. Ovšem dobře umístěná lampa nebo třeba zrcadlo ve výrazném rámu také dokážou své.

Co je vlastně solitér

Solitér je jako pověstná třešnička na dortu. To „poslední něco“, co dodá vašemu interiéru neopakovatelný ráz. Kus nábytku, který mu vtiskne duši a promění váš obývák nebo pracovnu v oduševnělé místo, od něhož se nebudete chtít odtrhnout.

Solitéry na sezení

V posledních letech jsou solitéry v podobě křesel velkým trendem. Rozhodně neplatí zásada, že k sedací soupravě musíte koupit stejná křesla. Pravdou je, že pokud by byla křesla totožná se sedací soupravou, požadovaný efekt by se nedostavil. Buďte kreativní a nechte vyniknout odlišnost, díky tomu získáte originální interiér. Kontrastní prvek v interiéru totiž přitahuje pozornost. Hitem jsou zdánlivě na první pohled neladící barvy.

Solitér by měl být ovšem vždy ve výrazném odstínu. Pokud tedy máte klasickou hnědou sedací soupravu v kůži, výtečně ji doplní třeba žluté nebo červené křeslo s čalouněním. Pokud se vám nechce příliš investovat, můžete pořídit originální kus nábytku či dekorace v bazaru s nábytkem, na půdě u babičky, případně v některém e-shopu nabízejícím handmade. Nicméně ne vždy jde o historické předměty. Solitér vytvoříte i z nového nábytku, který se nikde nehodí. Stačí kousek tapety, barvy a trocha fantazie.

Vyhrajte si s doplňky

Nemusí jít vždy pouze o nábytek, co se odlišnosti a zajímavosti týče. Probudit interiér lze i díky originální knihovně, stylové stojací lampě či lustru. Zkuste zkombinovat třeba moderně pojaté zařízení s křišťálovým lustrem nebo prvorepublikovou lampou vyrobenou v kombinaci textilního širmu a mosazi. Naopak klasickému zařízení prospěje moderní rám velkého zrcadla, krásná vysoká stojací lampa ve futuristickém slohu nebo dobře umístěný barový stolek.

Nejen do obývacího pokoje

Jestliže jste právě nabyli dojmu, že solitéry patří výhradně do obývacích pokojů, pak jste na omylu. Stará kredenc po babičce, stejně jako naopak supermoderní police se hodí i do kuchyní a jídelen. Jen musí mít kolem sebe dost prostoru, aby opravdu vynikly. V ložnicích pak najde své místo zase barevná lenoška nebo starožitný dámský stolek.