Bílou zubní pastu můžeme zkusit použít na světlé textilie i různé povrchy v domácnosti, přičemž je ale třeba vzít v úvahu její bělicí účinky. Nepoužívejte ji proto tam, kde hrozí, že pasta sama na vyčištěném místě zanechá nový flek, o poznání světlejší než okolí. Třeba na bílé zdi určitě žádnou škodu nenapáchá - pokud vám ratolest nakreslila na stěnu klikyháky voskovkou či fixou, naneste na ně trochu pasty a místo vyčistěte suchým hadříkem nebo starým kartáčkem na zuby. Zbytek pasty odstraní hadřík navlhčený mýdlovou vodou.

Stejný postup platí i u čmáranic a skvrn na nábytku. Zubní pastou krásně vyleštíte kovové i skleněné povrchy a zbavíte se koleček, které na stole zanechaly mokré sklenice. Možná jste už slyšeli, že zubní pasta je skvělým leštidlem chromovaných baterií v koupelně a kuchyni. Nejen to. Pomůže vám vyčistit i spáry mezi dlaždicemi.

Nemusíte být malým dítětem, abyste si při nešikovném pohybu čmárli propiskou na bílou halenku či košili. Stejně tak se čas od času nevyhnete otiskům od rtěnky, šmouhám od pudru nebo ukápnutí kávy. Na všechny tyto rozličné skvrnky naneste nepatrné množství zubní pasty a materiál třete, dokud se neztratí. Potom oblečení vyperte obvyklým způsobem.

  • Tip: Po krájení cibule a česneku při mytí rukou použijte zubní pastu místo mýdla. Zbavíte se tak nepříjemného odéru, který se jinak na kůži drží celý večer.

Zubní pasta může vyčistit i staré šperky a stříbrné příbory. Když přijde na šperky, naneseme ji opravdu jen v malinkém množství, necháme působit a pak povrch jemně vyleštíme hadříkem nebo zubním kartáčkem.