Lednička je naprosto běžnou a samozřejmou součástí domácností, ale přesto se najde spousta lidí, kteří v ní neumí potraviny správně skladovat. V minulém dílu jsme si řekli o tom, jak správně skladovat ovoce a zeleninu. Ale i ostatní potraviny potřebují správné skladovací podmínky. Každé místo v chladničce má totiž jinou vlhkost, takže se hodí pro jiný druh jídla.

Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost. Záleží také na teplotě v chladničce. Ta by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách.

Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení, jako ovoce a zelenina.

Maso patří dolů

Nad nejnižší poličku s ovocem a zeleninou patří rychle se kazící potraviny, jako například syrové maso, ryby nebo drůbež. Maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička, hlavně aby nedošlo ke kontaminaci níže uloženého ovoce a zeleniny specifickými pachy ze syrového masa.

Kam s máslem nebo salámy?

Potraviny určené k okamžité spotřebě patří nad maso. Mohou to být masné výrobky, jako jsou šunky a salámy, zabalené v papírovém obale, mléčné výrobky, jako například sýry, tvarohy a jogurty, ale i nedojedené zbytky pokrmů nebo dorty a jiné zákusky. Je lepší je uchovávat v uzavíratelných krabičkách, předejdete tak možné kontaminaci. Řada ledniček má speciální přihrádku určenou právě pro maso, uzeniny, sýry nebo například sushi a další podobné potraviny. Ta může být umístěna i pod přihrádkou s ovocem a zeleninou, protože má vlastní systém cirkulace vzduchu a chlazení.

Víno nebo vajíčka

Dveře ledničky poskytují další prostor pro skladování, ale zde se už tak často nechybuje díky specifickým rozměrům každého oddělení. Dolů do přihrádky můžete uložit mléko, džusy, minerálky, pivo nebo víno. Do přihrádek ve středu pak lze umístit dresinky, a dokonce i již otevřené pomazánky nebo máslo. Na úplném vrcholu se pak nachází místo na vejce.

Co do lednice nepatří, ačkoli to tam často dáváme?

Ovoce – zejména banány, ananas a mango nesmí být vystaveny teplotě pod 10 °C, jinak ztrácejí chuť. Banány navíc v chladných teplotách rychle zhnědnou.

Zelenina – totéž platí o zelenině, konkrétně o rajčatech a melounu. Také čerstvý česnek, cibuli a brambory raději umístíme do suchého tmavého místa ve sklepě nebo ve spíži, zabráníme tak jejich měknutí a plesnivění.

Konzervy a plechovky – do lednice nedáváme ani neotevřené paštiky, plechovky s tuňákem, zeleninou či konzervované rybičky. Pokud konzervu po otevření nespotřebujeme najednou, přendáme z ní zbytek do misky nebo jiné uzavíratelné nádoby, kterou vložíme do lednice.

Káva – v lednici také neskladujeme kávu, která takto uložená navlhne a navíc vstřebá aroma ostatních potravin.

Pečivo – do ledničky nepatří pečivo, které tam rychle tvrdne, vlhne a také ztrácí chuť. To si naopak můžete uschovat do mrazáku, po rozmrazení zůstává čerstvé. Výjimku může tvořit některé bezlepkové pečivo, které naopak chladnička chrání před plesnivěním, k němuž dochází, pokud je pečivo umístěno na lince.