Vaječné skořápky není radno před Velikonocemi vyhazovat, dají se zakomponovat do sváteční výzdoby. Hezky vypadají i ve své přírodní barvě, ale samozřejmě je můžete nabarvit dle svého přání a fantazie. Skořápky se uplatní jako ozdůbky velikonočního věnce, jako vázičky na drobné kvítí nebo malé sadbovače pro osení.

Nejrychleji klíčí řeřicha a různé druhy obilí. Do skořápky ani nemusíte dávat zeminu, semínka stačí uložit do navlhčené vaty. S touto dekorací začněte asi týden před Velikonocemi. Poloviny skořápek mohou zůstat v kartonovém obalu, ale můžete je postavit třeba do stojánků na vařená vajíčka nebo je ukotvit v malém hnízdečku z proutí.

Pokud chcete vaječnou skořápku využít jako vázičku na něžné jarní květinky, nerozbíjejte vejce napůl, ale s pomocí špendlíku opatrně propíchejte na horní špičce nevelký otvor. Žloutku s bílkem se tudy nebude chtít ven, nicméně když je špejlí promícháte, vytečou snáze.

K výrobě mini svíčky budete potřebovat kus knotu a včelí vosk, případně můžete použít různě barevné zbytky svíček. Vosk rozpuštěný ve vodní lázni nalijte do poloviny skořápky a upevněte v něm knot. Svíčka bude vypadat pěkně v proutěném věnečku nebo v misce vystlané mechem.

Do skořápek se dá nakonec naaranžovat vskutku cokoli: sláma s umělými křepelčími vajíčky, sušené květiny nebo třeba i miniaturní sukulent. Vyjděte z toho, co máte doma a co najdete při zdravotní procházce mezi stromy.