Mnoho rodin si už navyklo odpadky pěkně třídit a je to dobře. Bioodpad je jen další škatulkou, respektive nádobou, jejíž obsah vyneseme do příslušného kontejneru. Někdy je ale problém rozeznat, co všechno do biologického odpadu můžeme zařadit, a co ho naopak znehodnotí.
Zjednodušeně se dá říci, že do bioodpadu můžete vyhodit cokoli, co je rostlinného původu. Naproti tomu živočišné produkty sem nesmí. Právě v tomto bodě se často chybuje, protože termín "biologický" se vztahuje jak k rostlinné, tak k živočišné říši. V případě odpadu to ale neplatí. Výjimku tvoří vaječné skořápky, které na kompost mohou.
Co do bioodpadu rozhodně nedávat:
- maso, kosti, kůži a vůbec směsné zbytky z kuchyně
- mléčné výrobky
- olej z fritézy
- exkrementy zvířat živených masem
- mrtvá těla zvířat
- rostliny napadené plísní a jinými chorobami či škůdci
- cigaretové nedopalky
Do bioodpadu naopak patří:
- zbytky a slupky z ovoce a zeleniny včetně jádřinců
- skořápky z vajec a ořechů
- čajové sáčky, kávová sedlina
- části zdravých rostlin
- zemina z květináčů
- větvičky z prořezávky, plevel
- piliny, seno, sláma, kůra
- trus býložravých zvířat
- popel z dřevěného uhlí
- papírové kapesníky, ruličky od toaletního papíru, plata od vajec
Do kompostu je možné zařadit v menším množství i zbytky pečiva; je lepší ho nalámat na menší kousky a promíchat ho s jinými druhy bioodpadu, aby se nevytvořila jednosložková plesnivějící vrstva. V případě nejasností doporučujeme navštívit stránky šikovné kompostovací poradny, kde jsou jednotlivé položky podrobně rozebrány.