Víte, kolik jídla se zbytečně vyhodí, protože je špatně uložené? Pokud dáváme nově zakoupené potraviny dopředu, je jasné, že ty starší projdou dobou trvanlivosti a patří už tak jen do koše. Takže jak na správné ukládání?

Chlad je důležitý

Spižírnu byste měli mít ideálně na chladném místě, kde je teplota kolem 10 °C až 12 °C. Výhodou je, pokud se taková místnost nachází na severní straně domu a je dobře větratelná. Pokud nemáte na spíž vyčleněnou samostatnou místnost, uložte potraviny do kuchyňských skříněk, které jsou co nejdále od sporáku. Vyšší teploty a pára by nedělaly pochutinám právě dobře. Při rovnání věcí do spíže pak myslete na teplotní zóny spíže. Potraviny, které potřebují největší chlad, dejte co nejblíže k zemi, kde je teplota nejnižší. Patří sem například nápoje, trvanlivé mléko nebo trvanlivá zelenina.

Police a regály jsou ideální

Nejpraktičtější je uspořádat regály či police do tvaru písmene U či L. Ideální přitom je, když si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, později tak můžete vnitřní prostory bez problémů přeorganizovat podle libosti. Abyste pohodlně dosáhli až dozadu, volte police s maximální hloubkou 30 cm. Nejvyšší z nich by se pak měla nacházet maximálně ve výšce 170 cm, abyste na uložené věci dobře viděli a nezapomněli hned po měsíci, že je tam máte. Pokud se potýkáte s nedostatkem prostoru, můžete zvýšit počet úložných míst chytrými organizéry. Drátěné šuplíky využijí místo pod policemi příliš vysokých regálů, kapsáře, které zavěsíte na dvířka, pak rychle zpřístupní často používané ingredience.

Sypké patří do sklenic

Přinesli jste si z obchodu mouku, luštěniny nebo cukr a hodláte je dát v originálních papírových sáčcích do spíže? Pak pozor, všechny tyto potraviny patří do uzavíratelných nádob. Při přesypání totiž můžete zjistit, zda jste si z obchodu nepřinesli v mouce nebo třeba i v koření zárodky molů, kteří nadělají s potravinami pěknou paseku, a vy ve finále budete muset tyto potraviny vyhodit. Pokud se vám nechce zbytečně utrácet za speciální nádoby z obchodu, stejnou službu vám prokážou velké nádoby od instantní kávy, ale také dobře vymyté plastové lahve od mléka či džusů. Ty stačí opatřit štítky a máte vystaráno. A stejné je to i s kořením. Nenechávejte ho v sáčku, ale přesypejte ho do uzavíratelných kořenek, udrží si tak lépe své aroma a moli si k nim najdou cestu jen velmi obtížně.

Nové dozadu, starší dopředu

I skladování nových potravin má svá pravidla. Abyste se vyvarovali plýtvání a zbytečného vyhazování zkažených potravin, je dobré ukládat nejnovější potraviny až za ty starší. Nestane se vám pak, že se vám starší jídlo zkazí, nebo na ně dokonce zapomenete. Jednou za čtvrt roku také udělejte generální úklid a vyhoďte všechny prošlé produkty a všechny regály pořádně omyjte octovou vodou.

Náš tip aneb Co do spíže nikdy nedávejte

Prostředky proti hmyzu

Bude jim lépe někde na vyvýšeném místě, třeba u pracího prášku. Pokud se chystáte použít přípravky na hubení mravenců nebo potravinových molů přímo ve spíži nebo v poličkách kuchyňské linky, ujistěte se, že je opravdu můžete použít v interiéru v blízkosti potravin.

Mrazák nebo lednice

Ve spíži byste neměli mít lednici ani mrazák. Jejich kompresory vytvářejí teplo, které potravinám právě nesvědčí. Ideální naopak je, když bude v místnosti chladnější a sušší vzduch.

Chemikálie

Ať už jde o nejrůznější ředidla, barvy, laky, nebo agresivní čisticí prostředky, ty do spíže opravdu nepatří. Nejen že by mohly při neopatrné manipulaci kontaminovat potraviny a vy byste museli celý obsah spíže vyhodit, ale již jednou otevřené prostředky vydávají zápach, který by potraviny mohly pohlcovat.