Svátky Velikonoc připadají na první neděli, jež následuje po prvním jarním úplňku, který nastane po 21. březnu, tedy po dni rovnodennosti. Jsou tedy pohyblivým svátkem, jeho datum není přesně dané. V letošním roce slavíme Velikonoční neděli 4. dubna a podle křesťanské tradice tento den náleží zmrtvýchvstání Ježíše Krista a jeho nanebevstoupení.

Velikonoce jsou také pro mnohé především oslavou jara, nového života, nové životní energie, a k tomu patří i naše výzdoba a vlastně všechno, co je s tímto svátkem spojené. Mezi oblíbené pokrmy patří kuřecí, jehněčí nebo kůzlečí maso, neboť je to mladé maso plné energie, kterou tak přijímáme i my. Mnozí z nás nedají dopustit na velikonoční nádivku plnou jarních bylinek či mladých jarních kopřiv, které nám mají dodat novou sílu.

Pro mnohé jsou Velikonoce možností, jak jarně vyzdobit domácnost. Svátky energie a životní radosti je třeba oslavit vesele a v této pro mnoho lidí těžké a smutné době to platí dvojnásobně. Velikonoce totiž hýří barvami a byla by škoda nepustit je k sobě domů.

S příchodem jara máme mnoho možností, ať už jsou to pestrobarevné květinové vazby, nebo jarní květy přímo v květináčích a truhlících, které pro naši výzdobu využijeme. Nejoblíbenějšími květinami tohoto období jsou samozřejmě narcisy, které připomínají malá sluníčka a doslova nás nabíjejí energií a radostí.

Dalšími typickými představiteli jara jsou sněženky, sedmikrásky či macešky, primulky nebo hyacinty, tulipány a fialky. Mnoho z těchto květin se však úplně nehodí pro řez a pro řezané vazby jednak proto, že mají nižší vzrůst a slabé stonky, jednak po uříznutí vydrží pouze krátkou dobu čerstvé. Proto využijte jako dekorace různé květníky, misky, truhlíky, do nichž můžete tyto kvítky zasadit a ozdobit samotné nádoby.

Půvabně působí také drobné květy sněženek, fialek nebo jarních bylinek zasazené ve skořápkách od vajíček nebo v porcelánových nástavcích na vařená vajíčka. Dočasně můžete malé květiny, jako jsou macešky, sedmikrásky nebo mini verze narcisků, zasadit i do skleniček a hrnečků a využít je na slavnostní jarní stůl.

Do váz se určitě hodí narcisy i tulipány, také větvičky kočiček a zlatého deště a v některých lokalitách se možná někteří z nás dočkají i kvetoucích šeříků. Samozřejmostí by mělo být na stole osení, které milují zejména děti, protože si ho mohou samy zasít a sledovat, jak postupně vzchází a roste, a také proto, že jej mohou ozdobit ručně vyrobenými ozdobičkami zajíčků, kuřátek nebo do misky vložit ozdobené kraslice.

Každopádně čerstvé květiny ve vázách i dalších výzdobách vám jistě zlepší náladu a přinesou potěchu pro oči i pro duši. Přejeme vám krásné a pohodové užití Velikonoc a mnoho sil a radosti.