Mazance neboli bochánky se tradičně pekly na Bílou sobotu. Takže máte ještě čas nakoupit vše potřebné a dát se do pečení oblíbeného nebo méně známého mazance a podle chuti experimentovat.

Kynutý mazanec aneb Oblíbená klasika

Ingredience:

• 300 g hladké mouky,

• 200 g polohrubé mouky,

• 150 ml mléka,

• 125 g másla,

• 35 g droždí,

• 3 žloutky,

• celé vejce,

• špetka soli,

• citronová kůra,

• rozinky a plátky mandlí podle chuti.

Postup přípravy:

Nejprve si připravte kvásek. Lžíci hladké mouky, lžíci cukru a kvasnice rozmíchejte v teplém mléce. Připravený kvásek dejte do tepla a nechte asi 20-30 minut kynout. Zbytek mouky prosejte přes sítko, přidejte špetku soli a cukr. Smíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky a zbylým mlékem. Nakonec přidejte kvásek, rozinky a citronovou kůru. Těsto pořádně vypracujte. Nemáte-li dost sil, můžete se doma u vařečky prostřídat. Nebo použijte robota, který udělá práci za vás. Asi po 20 minutách by těsto mělo mít pevnou konzistenci. Nelekejte se, když bude trochu lepit.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny odpočinout. Svůj objem by mělo asi zdvojnásobit. Až těsto vykyne, vál posypte moukou a těsto znovu prohněťte. Pak z něj vytvarujte mazanec, potřete vajíčkem a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě na 130 až 150 °C, raději pomalu a déle. A kyprý a jemný mazanec je na světě.

Lehký tvarohový mazanec

Ingredience:

• 500 g hladké mouky,

• 250 g tvarohu,

• 1 balení prášku do pečiva,

• 1 balíček vanilkového cukru,

• 150 g moučkového cukru,

• 5 lžic mléka,

• 150 g másla,

• 3 celá vejce,

• 2 lžíce rumu,

• rozinky a mandle.

Postup přípravy:

V míse spolu utřete tvaroh, změklé máslo a cukr. Do těsta rozklepněte dvě vejce, přidejte asi 2 lžíce rumu a balíček vanilkového cukru. Všechno důkladně promíchejte. Nakonec do směsi prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem, zalijte mlékem a přisypte rozinky. Pokud máte chuť, můžete do těsta přidat najemno nasekané mandle. Všechny ingredience vypracujte v hladké těsto.

Na pomoučeném válu vytvarujte mazanec do tvaru bochánku. Potřete ho zbylým vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte do trouby. Pečte na 160 °C asi hodinu. Před vytažením do mazance zkuste píchnout špejli – tak poznáte, jestli už je hotový.

Netradiční mazanečky s drobenkou

Ingredience:

• 500 g hladké mouky,

• 100 g moučkového cukru,

• 250 ml mléka,

• 250 g másla,

• 20 g kvasnic,

• 2 žloutky,

• celé vejce,

• 1 balení vanilkového cukru,

• citronová šťáva,

• špetka soli

Na drobenku (nemusí být, pokud máte raději verzi bez ní):

• 2 lžíce hladké mouky,

• 2 plátky másla,

• 2 lžíce mletých oříšků,

• 2 lžíce džemu.

Postup přípravy:

Začněte kváskem. Ohřejte 3 lžíce mléka, až bude teplé, vmíchejte do něj lžíci cukru a rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní špetku soli, zbytek cukru, balíček vanilkového cukru a citronovou kůru podle chuti. Všechno promíchejte. Uprostřed vzniklé hromádky udělejte důlek a vlijte do něj připravený kvásek. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte odpočinout.

Kvásek by měl zdvojnásobit svůj objem. Až vyběhne, vyklepněte do těsta dva žloutky, vlijte zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte. Dejte si záležet – těsto musí být hladké. Nechte ho pak ještě 30-45 minut kynout. Vykynuté těsto si přendejte na pomoučený vál a rozválejte na placku tlustou asi 1 centimetr. Vykrajujte z ní malé čtverce. Doprostřed každého pak dejte trochu džemu nebo tvaroh s rozinkami – podle toho, co máte rádi. Nakonec přehněte rohy přes náplň a vytvarujte do malých mazanců.

Nechte dalších 15 minut odpočinout. Malé bochánky nakonec potřete vajíčkem, posypte drobenkou a dejte péct. Stačí jim asi 25 minut při 180 °C.

Bezlepkový mazanec

Ingredience:

• 300 g bezlepkové mouky podle vašeho uvážení,

• 165 ml vody,

• 1 rozšlehané vejce,

• 65 g cukru (včetně vanilkového),

• 50 g oleje (nebo rozpuštěného másla),

• 13 g čerstvého droždí,

• 2,5 g soli,

• citron a strouhaná citronová kůra,

• cca 80 g rozinek,

• 70 g kandované citrusové kůry

• hrubě nasekané mandle

• hrst mandlových plátků na ozdobení

Postup přípravy:

Suroviny na těsto smíchejte všechny najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujte až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidejte rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Rozinky před použitím nezapomeňte omýt a osušit. Těsto nechte asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujte bochánek.

Pro snadnější vytvarování lehce pomastěte desku kuchyňské linky a těsto je dobré hníst pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte kynout asi 50 minut. Před pečením povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky oloupaných mandlí. Pečte při 170 °C asi 35 minut. Máte-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjte pečícím papírem.