Nebojte se husího peří, ani pokud trpíte alergiemi

Peří sice může být problematickým, ale alergenní je podle výzkumu pouze peří z holubů a andulek. Husí peří ne. Pro návrat peří do našich ložnic mluví i fakt, že se dnes husí peří jinak zpracovává. V první řadě projde sterilizací až při 400 °C, díky čemuž je zbaveno všech patogenů, včetně roztočů. Takto vyčištěné peří je pak zcela nezávadné. V minulosti býval problém i s následnou údržbou péřových lůžkovin. Dnes se přikrývky i polštáře z peří dají i snadno udržovat hygienicky čisté praním doma. Použijte však správný prací prostředek, který neodmašťuje. Tedy například na vlnu. Peří by totiž odmaštěním ztratilo své termoregulační vlastnosti, díky kterým je unikátním výplňovým materiálem pro lůžkoviny. Dokonce se nemusíte bát péřové polštáře a přikrývky sušit v bubnové sušičce. Nic se jim nestane, právě naopak. Budou krásně nadýchané.

Proti roztočům fungují nanolůžkoviny

Vraťme se ještě k roztočům v peří. Profesor Dr. Hans-Jürgen z univerzity v německém Kielu provedl výzkum, z kterého vyplynulo, že i když trpíte alergiemi či astmatem, péřové výrobky z husího peří nejsou pro vás žádným problémem. Roztoče najdeme v bytě spíše v prachu, v kobercích, ev. na závěsech. Alergie též není přímo na roztoče, ale na jejich exkrementy. Roztoči se živí naší odumřelou kůží, která z nás opadává. Peří však roztočům žádnou potravu neposkytuje. Aby se kůže z nás do lůžkovin nedostala, můžeme tomu pomoci použitím nanopovlečení. To se vyrábí s využitím poznatků moderních nanotechnologií a pořídit se dá od značky NanoSPACE. Jak funguje protiroztočový nanopovlak na polštář?

Pro ty, kdo se bojí, že se roztoči usadí v polštáři, ať již péřovém, či s jinou výplní, je řešením nanopovlečení na polštář. Svojí strukturou materiálu zabraňuje, aby se roztoči do polštáře dostali. Nemusíte se obávat, že by byl tento materiál nepropustným. Funguje jako membrána. Dovnitř nic nepustí, naopak směrem ven větrá a propouští vodní páry. Jednotlivá vlákna nanomateriálu nejsou od sebe vzdálená více než 80 nm. Přitom velikost roztoče je až 420 000 nm. Jeho alergen, tedy výměšek, má též až 1000 nm. Takže se nemá přes nanotkaninu šanci dostat dovnitř. Do polštáře neproniknou ani různé bakterie, jejichž velikost je podle typu od 100 do 1000 nm.

Jak používat nanopovlak na polštář s péřovým polštářem?

Ideální je před použitím povlaku péřový polštář vyprat ve vhodném pracím prostředku při 60 °C. Tím se zbavíte jakýchkoliv patogenů či roztočů, které by v něm mohli být. Pak se povleče nanopovlak a až na něj se dává standardní ložní povlečení v designu, který se nám líbí. Nanopovlaky stačí prát jednou ročně. Vhodné je jejich praní v pracím prostředku bez chlóru a fosforu, na 60 °C. Nepoužívejte aviváž. Následně povlak nesušte v sušičce ani nežehlete.

​ Nanotechnologie patří do našich ložnic

Díky nanotechnologiím máme k dispozici nové materiály. Ty vznikly manipulací s atomy, přičemž až doposud to bylo pouze na úrovni molekul. V ložnici lze výhody nanotechnologií využít na mnoha produktech. E-shop Ceskeluzkoviny.cz nabízí protiroztočové nanopovlaky na polštáře, nanopolštáře a přikrývky (včetně zimních), protiroztočová nanoprostěradla i povlaky na přikrývku či matraci. Nechybí dětská nanopřikrývka.

​ Investice do kvalitního spánku se vyplatí

Nekvalitní spánek se odráží na naší psychice, fyzickém výkonu i zdraví. Rozhodně se vybavení ložnice nevyplatí podceňovat. Právě péřové lůžkoviny, přikrývky a polštáře patří rozhodně mezi to nejkvalitnější. Pokud přes existující závěry výzkumu máte z peří strach, kombinujte jej s nanolůžkovinami.