Používání aviváže se obecně nedoporučuje při praní miminkovského oblečení a měli by si ho rozmyslet i lidé trpící alergiemi, atopickým ekzémem či lupénkou. Proti avivážím bojují také ekologové, podle nichž změkčující chemikálie vypouštěné do odpadních vod zbytečně zatěžují životní prostředí. Je pravda, že aviváž k životu ani k praní nutně nepotřebujeme a z pracího procesu ji lze jednoduše vynechat. Někdo se ale nechce vzdát toho voňavého a nadýchaného prádla! Tak co s tím?

Jako přírodní změkčovadlo může posloužit obyčejný bílý ocet. K běžné velké várce prádla postačí přilít tak jeden hrnek. Ocet má několik výhodných vlastností, které při praní oceníte: změkčí nejen vlákna textilií, ale také vodu, takže se zároveň postará o prevenci tvorby vodního kamene. Navíc umí udržet barvu oblečení - pokud jste někdy batikovali, možná jste k zafixování barev využili právě octový roztok; stejnou službu ocet prokáže i v případě barevného oblečení z obchodu. Prádlo vyprané s trochou octa kromě toho bude méně přitahovat chlupy z domácích mazlíčků. Po technické stránce jde tedy opravdu o solidní náhradu aviváže.

Co však ocet prádlu dodat neumí, je příjemná vůně. Ačkoli octový odér v průběhu sušení vyprchá, konkrétní vůni levandule nebo citrusových plodů budeme muset vykouzlit jinak. Můžeme si pomoci vonným olejíčkem, který nakapeme přímo do bubnu (stačí 15 kapek). Vůně nebude tak intenzivní jako s aviváží, ale zároveň vás z ní nerozbolí hlava.

Od věci není ani oprášit starý zvyk našich babiček, které vkládaly do skříní mezi prádlo voňavá mýdla. Dnes máme v obchodech přeci jen větší výběr, takže nemusíte zůstat u klasiky typu šeřík, ale najít si mýdlo s vůní, která vám sedne na míru. Místo mýdla lze prádlo proložit i vonnými sáčky nebo třeba pytlíky s pracím práškem. Efekt je kupodivu poměrně výrazný a prádlo zůstává voňavé po dlouhou dobu.