K jaru patří jemné barvy, vajíčka, svěží zeleň, květy primulek, tulipánů, narcisů či hyacintů i figurky zajíčků. To vše můžete při tvorbě originálních jarních dekorací využít.

Jarní svícen

Svícny nepatří jen k pochmurnému podzimu či chladné zimě. Vytvořit si můžete i ryze jarní svícen. Není to nic složitého. Stačí si v květinářství koupit za pár korun rostlinu zvanou domácí štěstí. Její svěže zelená barva skvěle evokuje příchod jara. Rostlinku si přesaďte do nějaké hezké misky tak, abyste doprostřed mohli „vsadit“ tlustou svíci (tu můžete ještě dozdobit stuhou nebo k ní přidat do misky další menší ozdoby, jako umělé či živé květy, větší korálky apod.). I když jde o velmi jednoduchou dekoraci, rozhodně vám udělá velkou radost. Domácí štěstí můžete ale nahradit i něčím jiným, třeba mechem nebo šťavnatým obilím.

Květinové dekorace

Perfektní dekorací nejen na jaro jsou řezané květiny. Ačkoli mezi první posly jara patří bílé sněženky a bledule, později je vystřídají petrklíče, macešky a něžné konvalinky, v moderní váze vyniknou spíše extravagantní květy na vysokém stonku nebo větší a barevnější kytice. Jen pozor na oblíbené narcisy. Do vody je nutné přidat speciální výživu, jež zabrání uvolňování šťávy z čerstvě seříznutých narcisů, která může jiným květinám škodit. Také tulipány nejsou nikdy tak krásné jako právě na jaře. U nich naopak žádnou výživu do vázy nepřidáváme, protože by urychlila jejich kvetení a odkvétání.

Jemné barvy prosvětlí interiér

Pohled na něžné barvy dokonale osvěží mysl a dodá interiéru potřebnou jarní energii. Zvednout náladu o několik stupňů umí zejména světlé tóny pastelových barev. Velmi dobře vypadá kombinace bílé výmalby s růžovou, fialovou a teplými modrozelenými odstíny. Pokud si na čistě romantické pojetí interiéru nepotrpíte, můžete ho okořenit špetkou extravagance. Vedle výrazných barev sází aktuální trendy především na zajímavé drátěné doplňky a originální dekorace s povrchem v barvě zlata, mědi nebo bronzu.

Ozdobte květináče

Nemusíte být výtvarně zdatní, dokážou to i děti. Připravte si akrylové barvy a ozdobte květináče nějakým jarním motivem, třeba jednoduchou květinkou. Dětem můžete obrys předkreslit a ony jej vybarví. Najednou se stane z obyčejného květináče nápaditá a originální jarní dekorace. Pro ty náročnější je skvělou volbou metoda decoupage.

Ozdobte okna

Pokud vám zdobí okna záclony a závěsy, převlečte je po zimě do jarního. Pastelové barvy, květinové motivy dekorativních závěsů vylaďte s ostatní výzdobou v interiéru. Váš byt začne dýchat lehkostí, bude působit nově, jarně a svěže.

Vajíčka a zajíčci

Kde je psáno, že figurky zvířecích mláďat si musíme dopřát jako dekoraci pouze na Velikonoce. Mláďata jsou symbolem celého jara i v přírodě, proto se nenechte odradit a s klidnou myslí se vrhněte do výzdoby. Obzvláště dětem se budou líbit dekorace, kterým budou vévodit figurky roztomilých zajíčků. Misku vystelte mechem a naaranžujte jednu či dvě figurky zajíčků. Celou dekoraci můžete ještě oživit malými vajíčky, dobře se budou vyjímat třeba křepelčí. Poslouží vám ale i obyčejná slepičí nebo skořápky z nich.

Věnec na dveře

Věnce na dveřích jsou synonymem Vánoc. Ovšem i na jaře mají svoje kouzlo, jen musíte vědět, jaké použít. V hlavní roli je hravost, barvy a květiny. Takovéto věnce nemusí vaše dveře zdobit jen na jaře. V průběhu roku můžete květiny obměňovat podle sezonních květin. Věnce se dají koupit hotové v některých květinářstvích, nebo si je snadno vyrobíte doma. Korpus můžete koupit z proutí, slámy nebo polyesteru, ale také se dá vyrobit ručně. Vyrazte s dětmi do lesa nebo na louku a posbírejte pár klacíků, rozkvetlé kočičky nebo skořápky od ptačích vajíček. Zbytek jarních dekorací nakoupíte například v květinářství. Nesmí samozřejmě chybět květiny, peří, stužky nebo vejce. K ruce tavnou pistoli a můžete začít. Fantazii se meze nekladou. A jaké barvy jsou letos u věnců oblíbené? Pastelové barvy od růžové, fialové a modré. Zelená a žlutá barva by neměli chybět. Pokud chcete, aby vám věnec chvíli vydržel, použijte sušené nebo umělé květy.