Využijte prostor na maximum

Začněte pečlivým změřením prostoru, kam skříň budete chtít umístit. Důležité jsou hlavně šířka a hloubka, výšku můžete volit takovou, abyste pohodlně dosáhli i na horní police. Hloubka skříně by měla být aspoň 40 cm, aby se vám do ní vešlo poskládané oblečení. Varianta s tyčí na ramínka rovnoběžnou se zadní stěnou by měla být hluboká aspoň 60 cm. Tloušťka polic je potřeba aspoň 1,8 cm.

Vyberte si dřevo, nebo lamino

Materiál je v žebříčku důležitosti na druhém místě. Masiv vyniká bytelností, stabilitou a životností po desítky let. Dřevo se musí pravidelně ošetřovat a při stěhování šatní skříně z masivu budete potřebovat siláky. Skříně z lamina vynikají množstvím barev a dekorů. Zato bývají lehčí konstrukce, proto je dobré ukotvit je ke stěně. Často opakovaným rozložením a složením ztrácejí pevnost.

Nepodceňte panty, pojezdy a šrouby

Spojovací materiál je první, který se opotřebuje. Proto se přesvědčte, že jsou panty z kvalitní oceli, šrouby mají bezchybné závity a pojezdy vynikají tichým chodem i zpomalením při dovírání. Všechny tyto parametry ve finále prodlouží plnohodnotné fungování skříně. Pokud bojujete s rozpočtem, raději volte skříň z lamina s kvalitními panty než masivní skříň s levnými.

Bude to skříň vestavěná, nebo samostatně stojící

Do vestavěné skříně pohodlně uložíte sezonní oblečení. Vestavěné skříně obvykle nebývají tak hluboké a do vrchních polic bez štokrlete nedosáhnete. Na chodbě budete potřebovat posílit osvětlení, abyste dobře viděli dovnitř. Samostatně stojící skříně zaberou víc prostoru. Zato je můžete libovolně stěhovat a opticky nezužují interiér. Samostatně stojící skříň by měla dobře vypadat ze všech stran.

Chcete otevírací, nebo posuvné dveře

Posuvnými dveřmi se vyhnete pantům, které patří k problémovým prvkům u nekvalitních modelů. Kvalitní posuvné dveře jsou tiché, ale nenabízejí najednou přístup ke všem věcem. Navíc musíte občas vyčistit vodicí lištu. Otevírací dveře potřebují extra prostor, ale s kvalitními panty nabízejí více komfortu v přístupu k uloženému oblečení do všech polic najednou.

Pro a proti rohové skříně

Speciální variantou je pak rohová šatní skříň. Pokud máte volný roh v pokoji, je pro vás jako dělaná. Vyniká hloubkou a různorodostí vnitřního uspořádání. Mívá ale užší dveřní prostor. Vejdou se do ní kabáty i trička a další oblečení.

Teď už víte to hlavní o výběru šatní skříně. Držíme vám palce, ať zvolíte správně a skříň vám dobře slouží dlouhá léta.