V době pandemie, kdy lidé více zůstávají zavřeni ve svých domovech, se projevila větší snaha starat se o své zdraví. S tím souvisí i častější úklid domácnosti kvůli hygienickým doporučením i dezinfekci. V obchodech stoupl prodej čisticích prostředků a roztoků, prodej dezinfekce nejen na ruce, ale zejména na různé povrchy, ale i dalších úklidových potřeb. Mnoho lidí se pustilo do úklidu více než kdykoli předtím. Nicméně stále řada z nás si neuvědomuje, že úklid a především utírání prachu by nemělo být spojeno jen krátkodobě se současnou dobou.

„Prach sice vypadá dost nehezky, povrchy pod nánosy prachu působí šedivě a nepříjemně, ale jinak nejde o nic škodlivého.“ Aspoň si to někteří lidé myslí. Opak je ale pravdou. Prach usazený na nábytku, ale i v kobercích a dalších tkaninách velmi ovlivňuje naše celkové zdraví, protože v sobě skrývá mnoho škodlivých částic.

Co je v prachu ukryto?

Prach je složeninou mnoha částic, jsou v něm přítomny roztoči a jejich výkaly, bakterie a viry, plísně či odumřelé zbytky kožních buněk, samozřejmě může obsahovat různé zbytky potravin a vlasy (tedy zejména prach v koberci či na podlaze) a mnoho dalších nečistot. V domácnostech, které využívají topení v krbu nebo v kamnech, bývají v prachu také přítomny různé částice z komína a případně zbytky z pevných paliv (dřevěný či uhelný prach). Některé částice jsou viditelné okem, ale mnoho z nich jsou patrné pod mikroskopem. To je také důvodem, proč řada lidí vnímá prach jako obtěžující, ale ne jako zdraví škodlivý.

Prach jako spouštěč nemocí

Jako nejškodlivější částice v prachu bývají podle odborníků vnímáni roztoči a jejich výkaly, protože nejen způsobují alergické reakce, ale především nejčastěji přímo stojí za vznikem alergií. Dalšími, a rozhodně nikoli méně významnými faktory jsou pak v prachu přítomné spory plísní či bakterie a viry. Mají totiž velký vliv nejen na funkci dýchacích cest, kam se velmi snadno dostanou, ale také mohou způsobovat kožní problémy, někteří mohou pociťovat zvýšenou bolest očí apod.

Jak často prach uklízet?

Podle různých výzkumů, které se v oblasti úklidu provádějí (ať jsou to firmy vyrábějící čisticí prostředky, nebo přístroje na úklid domácnosti, ale také různé zdravotní laboratoře), mnoho odborníků doporučuje úklid prachu denně nebo alespoň obden.

To se může řadě z nás zdát jako naprosto nereálné. Nicméně lidé obecně souhlasí s tvrzením, že absence prachu v domácnosti, nebo alespoň jeho co nejmenší množství rozhodně velmi pozitivně ovlivňují nejen naše zdraví, ale i psychickou pohodu, protože čistá domácnost v nás podvědomě vyvolává pocit zdravější a příjemnější domácnosti, a tak se lidé své domovy snaží uklízet alespoň jednou týdně.

Pokud je to však možné, odborníci doporučují alespoň rychlý úklid dvakrát týdně. Tedy alespoň zamést podlahu, případně vytřít (zejména tam, kde se v domácnostech nacházejí děti, domácí mazlíčci nebo je vstup do bytu spojen například přímo s terasou a zahradou, odkud se dovnitř také prach a nečistoty dostávají rychleji a ve větším množství než například v bytě v panelovém domě).