Neošetřená dřevěná podlaha nesnese velké výkyvy teplot ani nadměrnou vlhkost, vlivem UV záření bledne a do bosých nohou zabodává třísky. Z těchto a dalších důvodů se na krytinu aplikuje ochranná vrstva laku nebo oleje. Od typu zvoleného přípravku se pak odvíjí každodenní péče o podlahu a její čištění.

Laky už dnes nemusí podlaze dodávat jen lesk, seženete i matné nebo polomatné varianty. Jejich předností je dokonalé uzavření povrchu dřeva, který se tak stává odolnější proti mechanickému poškození, nepronikne do něj rozlitá voda a lépe z něj setřete barevné skvrny. Dvakrát za rok je vhodné lakovanou podlahu přetřít leštěnkou, která vyplní mikroskopické trhlinky v laku a celkově zvýší odolnost krytiny.

Nevýhodou podlahy ošetřené lakem je nemožnost lokální opravy poškozeného místa. Nelze zbrousit a znovu přelakovat jen metr čtvereční, podlaha se musí zrenovovat celá naráz.

Olej oproti laku nechá vyniknout přirozenou strukturu dřeva a jeho vrstvu lze obnovit bez broušení, a tedy bez snížení nášlapné vrstvy. V případě vážnějšího poškození je možné přebrousit a přetřít jen postižené místo. Olejovaná podlaha je ovšem méně odolná vůči chemickým přípravkům a je nutné ji čistit jen prostředky s neutrálním pH - běžné saponáty by olej vymývaly.

Jak lakované, tak olejované dřevěné podlahy jsou náchylné k poškrábání, nikdy je proto nesmíme drhnout abrazivními prostředky. Abrazivně však působí i prach a další nečistoty zanesené do místnosti na podrážkách pantoflí, nemluvě o botách. Při čištění je tedy vhodné podlahu nejprve vysát vysavačem a potom ji teprve jemně setřít vlhkým mopem. Příliš mnoho vody dřevu škodí, proto s ní při mytí šetříme.

  • Tip: Nohy stolu, židlí a dalšího nábytku opatřete měkkými látkovými podložkami, abyste při manipulaci s nimi podlahu nepoškrábali. Před dveře do místnosti s dřevěnou podlahou položte rohožku, snížíte tak riziko zanesení prachu a drobných kamínků z chodby.