Poškrábaný nábytek zdaleka nebývá problémem jen majitelů koček bydlících v bytovkách. Možná se domníváte, že v rodinném domku s výběhem na zahrádku si kočka k broušení drápků přirozeně vybere stromy nebo dřevěný plot, a křesla ji nechají chladnou. Jaké je pak vaše zklamání, když se milostivá odhodlá opustit teplo domu jen proto, aby vykonala potřebu nebo aby z bezpečné výšky provokovala sousedovic psa k bezmocnému štěkotu, a zbytek dne proleží na gauči. Sem tam se přitom líně protáhne a zatne drápky do všeho okolo.

Nezbývá, než jí pořídit nebo vyrobit škrabadlo a umístit ho do bezprostřední blízkosti nábytku, na který nejraději útočí. Všimněte si, že se kočky při škrábání většinou staví na zadní a protahují hřbet - tomu bychom měli přizpůsobit výšku, do které škrabadlo ukotvíme.

Nyní bude třeba kočičku odpudit od nábytku a nalákat ke škrabadlu. Populárním lákadlem je odvar ze šanty kočičí, kterým se škrabadlo postříká. Z výtažků z této byliny se vyrábějí i speciální spreje prodávané ve zverimexech. Můžete je použít jak na škrabadlo, tak na hračky, jež kočka dosud ignorovala. Šanta kočkám velmi voní a některé se do ní přímo zamilují! Díky ní by měly věnovat více pozornosti svým vlastním hračkám, pelíškům a škrabadlům, a nezajímat se o ty vaše.

Kočky jsou ovšem jako čáry v dlani - co kočka, to jiný charakter. Najdete bezradné majitele, kterým šanta vůbec nezabrala. Potom je každá rada drahá. Škrábající kočku můžete trpělivě přenášet od gauče ke škrabadlu nebo ji odhánět povelem: "Huš, jedeš!", nikdy ji ale nebijte ani neplašte novinami.

Co se týče vůní odpuzujících, kočky prý nesnášejí citrusy. Roztok citronové šťávy nebo voda s několika kapkami citrusového éterického oleje v rozprašovači by měly kočku přimět k hledání alternativního "pilníku". Podobně funguje i ocet, ale ten bohužel nevoní ani lidem.

Hodně pomáhá, když kočičí mysl něčím zaměstnáte, aby se jí škrábání nábytku nestalo jedinou zábavou. Vytvořte jí například pohodlné místečko u okna, odkud bude moci sledovat dění na ulici. Stupínky vedoucí po zdi na plošinu téměř u stropu budou dobrou tělocvičnou i únikovou dráhou, když ji něco vyleká. S hračkami je trošku potíž - mnoho koček obejde drahé myšky ze zverimexu bez povšimnutí, ale můžou se zbláznit třeba z obyčejné roličky od toaletního papíru nebo z peříčka nalezeného na balkoně.

Někdy pomůže, když novou hračku necháte jen tak ledabyle ležet na nějakém hůře dostupném místě. Pro kočku tak bude kořistí, a nikoli nudným předmětem, který jí z nějakého nevysvětlitelného důvodu nutíte. Kočky mají lovecké instinkty a jsou nadšené, když si něco najdou samy. Do své kořisti pak milerády zatnou i drápky a budou mít menší potřebu drásat gauč.