Ničím nerušený odpočinek na sluníčku si můžete dopřát díky houpací síti i během všedního dne. Existují navíc varianty, které se hodí také do bytu, potom nebudete omezeni ani špatným počasím. Při výběru vhodného modelu si ověřte především při pokojovém použití dostatečný prostor na houpání, dále vhodný materiál a typ konstrukce.

Aktuálně nejvíce frčí závěsná křesla a sítě k umístění nejen na zahradu, ale také na terasu a balkon. Zahradní houpací křeslo, romantická houpací síť pro dva nebo dětská zahradní houpačka je díky tomu dostupná i lidem, kteří nemají zahradu.

Při výběru zahradní houpačky zvažte své prostorové a technické možnosti. Máte místo na velkou houpačku? Můžete ji pověsit? Je vaší prioritou zahradní houpačka pro děti, nebo spíše toužíte po soukromém houpacím křesílku, které bude stát v rohu balkonu? Podle toho prozkoumejte jednotlivé druhy houpaček. Dnešní trh nabízí:

  • rodinné dřevěné houpačky
  • rodinné kovové houpačky
  • houpací křesla závěsná
  • houpací křesla stojací
  • houpací sítě

Při rozmýšlení o konkrétním modelu houpačky přihlédněte také k jejímu vzhledu a designu, nosnosti (zda budou houpačku používat jen děti, nebo i dospělí), k účelu využití, ceně a údržbě. Na trhu jsou jak dětské houpačky a houpací sítě zhruba od 500 korun, tak velkorysé zahradní houpačky pro 4 osoby za desítky tisíc korun, které mohou mít nosnost 320 kg a více. Běžná levnější kovová houpačka má nosnost okolo 250 kg.

Dřevo, nebo kov?

Budoucí majitelé houpaček tradičního typu se mnohdy těžce rozmýšlejí, zda dát přednost dřevu, nebo kovu. Dřevěná houpačka je stabilní, s vysokou nosností a krásně zapadá do přírodního prostředí zahrady. Můžete ji natřít stejnou barvou jako jiný zahradní nábytek a vše tak stylově sladit. Dřevěné zahradní prvky ovšem vyžadují každoroční péči v podobě ochranných nátěrů.

S údržbou kovové houpačky je méně práce, ale hodí se spíše k modernějším domům. Bývá také levnější, ale zejména u větší rodiny nepodceňte sílu kovové konstrukce, abyste za všech okolností dodrželi bezpečnostní požadavky. Samozřejmě platí, že masivnější houpačky jsou dražší, ale také vám na zahradě vydrží v nezměněné kvalitě mnoho sezon.

Závěsný ratan

Z hlediska trvanlivosti a jednoduchého čištění je vynikajícím materiálem zahradní houpačky umělý ratan. Nevstřebává totiž tekutiny, což je kamenem úrazu pro jiné materiály. Ratanová houpačka od vás nežádá nic víc než občasné otření vlhkým hadříkem, namočeným do běžného čisticího prostředku.

Současným hitem je stojací závěsné křeslo v podobě vajíčka, které má minimální prostorové nároky a může být umístěno venku i vevnitř. Ani zavěšení látkového houpacího křesla není problém, protože k tomu stačí jediný bod. Venku ho ukotvěte třeba k silné větvi stromu a na terase, balkonu či v zimní zahradě ke stropu.

Houpací síť, nebo hamaka?

Slovo hamaka pochází ze španělského výrazu, který původně označoval tradiční rybářskou síť. Ačkoliv dnes obě označení znamenají totéž, tedy závěsné lůžko, pojem hamaky se spíše užívá pro houpací sítě určené do přírody na přespání. Takové modely jsou často vybavené funkčními doplňky jako nepromokavou vrstvou, zipem po celé délce nebo moskytiérou. Oproti houpacím sítím se většinou vyrábí v odlehčené snadno sbalitelné variantě.

Před nákupem je dobré si ujasnit, kde budete houpací síť využívat. Nelze jednoznačně říct, jaké provedení je do bytu vhodnější. Záleží na dispozicích prostoru, případně i typu podlahy. Houpací sítě se stojanem mohou být výrazným a stylovým prvkem, většinou ale zaberou hodně prostoru a ne všechny materiály podstavce jsou vhodné na daný typ podlahy. Dále vezměte v potaz nosnost stěny či trámů, na kterých bude houpací síť bez stojanu zavěšena. Uchycení je přitom většinou třeba dokoupit zvlášť. Na zahradě nebudete tolik omezeni prostorem, můžete proto vybírat téměř jakoukoliv variantu, kterou zavěsíte například ke kmenům stromů.

Pokud na zahradě nestojí stromy dostatečně blízko u sebe, vybírejte raději samostatně stojící modely. Houpací sítě lze rozdělit také podle použitého materiálu, který velmi ovlivňuje celkovou životnost a pohodlí. Nejčastěji se setkáte buď se síťovým, nebo textilním vyhotovením. Síťovina je oproti látkovým potahům lehčí, vzdušnější a snadno sbalitelná. Lanové provedení však není vhodné pro děti, kterým by se mezi jednotlivými oky mohla zachytit ruka. Látkové sítě jsou zas pohodlnější a příjemnější na dotek. Mimo to může být model doplněn o ochrannou vrstvu proti plísním nebo vybělení od sluníčka.

Bavlněné sítě – velmi pevné a na dotyk příjemné provedení, nutné ukrývat před deštěm a silným větrem, většinou pratelné a dostupné v pestrobarevných barevných kombinacích.

Sítě z umělého materiálu – na výrobu se většinou používá polyester nebo nylon, tyto materiály nejsou tak pružné jako bavlna, zato jsou méně náchylnější k poškození a vzniku plísní. Oproti bavlně však hůře vstřebávají vlhkost, proto v případě pocení mohou na povrchu vznikat drobné loužičky.