Kotle se vyměňovaly ve velkém a bude hůř

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo do tohoto dne již tři vlny tzv. kotlíkových dotací, ve kterých při výměně starého kotle za nový získali kupující zpět až 85 % nákladů na výměnu. Nyní je dotační klid a ministerstvo pravděpodobně vyhlásí další vlnu dotací na výměnu starých kotlů na podzim.

Proč si koupit kotel na tuhá paliva teď

Prodejci doporučují koupit si kotel na tuhá paliva nyní, v podstatě “mimo sezonu”, protože odhadují, že náš trh zaplaví na podzim až do září 2022 vlna nákupů a firmy nebudou stíhat kotle instalovat.

Proč kotel na tuhá paliva

Možná si matně vzpomínáte na starý kotel na chalupě u babičky nebo věčně kouřící kamna na chatě. Takové vzpomínky jsou opravdu dávnou minulostí. Současné kotle na tuhá paliva jsou pohodlné na užívání, účinné i ekologické. Během hoření nevypouští téměř žádné zplodiny a energii ze spalování s více než 90% účinností přeměňují na teplo do domu.

Jaký typ kotle si vybrat

Než vám kotel bude stát v kotelně, vede cesta přes výběr vhodného paliva. Dřevo, pelety, nebo uhlí? Kotle na dřevo musíte obsluhovat ručně, a kotel na pelety i uhlí může být automatický, to znamená, že si nějakou dobu může sám dávkovat palivo ze zásobníku do hořáku. Každé palivo má svoje plusy, záleží na vašem vkusu a založení.

Nechte si poradit

Aby vám kotel na tuhá paliva dlouho a dobře fungoval, je potřeba obrátit se s finálním výběrem na odborníky, kteří vám doporučí vhodný typ kotle pro váš dům, zjistí odpovídající výkon kotle, aby vám netopil moc ani málo. Kotel vám objednají, správně propojí s vašimi dalšími topnými okruhy a po zimních sezonách vám ho budou pravidelně servisovat. Pokud se tedy vyplní předtucha a s blížícím se datem začnou majitelé starých kotlů ve velkém nakupovat kotle nové, budou prodejci vytížení.

Zvedat si kalhoty daleko před brodem opravdu nemá cenu, ale každý dobrý hospodář by měl myslet na teplo svého domova dříve, než bude všude kolem zima.