Pach z bot samozřejmě neznamená, že byste se málo myli nebo trpěli plísňovým onemocněním. Stačí neprodyšná obuv, teplejší počasí a rušný pracovní den s nemožností se někde přezout. Když se pak doma s úlevou vyzujete, málem vás to porazí. Co teď?

První zásada voňavé předsíně zní, že zpocené boty za žádnou cenu do botníku nesmí, musíme je nechat nejprve vyschnout a vyčichnout. Tmavé a uzavřené prostředí skříňky je jako stvořené pro množení bakterií, které by se snadno rozšířily i na další skladované boty. To by znamenalo, že bychom se zápachu nezbavili, naopak by zesílil.

Máte-li možnost, nechte boty vyčichnout na čerstvém vzduchu, třeba na terase nebo balkoně. Boty ale úspěšně vyschnou i v případě, že je vycpete novinami. (Stará dobrá metoda našich babiček je dodnes funkční.) S bakteriemi si poradí přímé slunce nebo naopak mráz, je třeba ale přihlédnout k materiálu, ze kterého jsou boty ušité, aby ho extrémní teploty nepoškodily. Na mráz nebo do mrazničky bychom určitě neměli dávat boty navlhlé, nemusely by to přežít.

Pokud se vám zapotily nohy, spolu s botami ihned stáhněte i ponožky a taktéž je nejprve nechte vyvětrat, než je vhodíte do koše s ostatním prádlem, jinak si kromě předsíně zamoříte i koupelnu.

Zápach z bot můžete odstranit různými kupovanými spreji, ale také osvědčenými pohlcovači pachu, které běžně najdete doma: jedlou sodou, mletou kávou nebo dětským pudrem, jimiž naplníte ponožky z lehkého materiálu a vložíte do bot. Pěstujete-li bylinky, podobný "uzlíček" můžete vyrobit také z levandule nebo libečku. Skvěle zabírá i kočičí stelivo, které je za účelem pohlcování pachů přímo vyrobeno.

Jestliže jste nelibé vůně v předsíni neukočírovali a zásah utrpěl celý botník, bude ho potřeba vyvětrat a vydezinfikovat. K tomu poslouží octový roztok nebo tvrdý alkohol smíchaný s citronovou šťávou. Tyto přísady ale nikdy nestříkejte přímo na boty, mohli byste poničit materiál. Obuv vyjměte, nechte vyvětrat a vložte do ní na noc pohlcovače pachu zabalené v ponožkách, jak je to popsáno v předchozím odstavci. Teprve potom boty uložte zpět do skříňky.