Nedílnou součástí vícepodlažních rodinných domů i mezonetových bytů je samozřejmě schodiště. Tento dříve pouze praktický prvek se s rostoucí bytovou kulturou postupně mění na důležitý estetický doplněk podtrhující tvář celého interiéru. Zapomeňte proto na mohutnou viditelnou nosnou konstrukci a dejte interiérovému schodišti lehkost – nechte ho levitovat! „Efekt vznášejícího se schodiště umožňují takzvaná třmenová schodiště, jejichž nášlapy vystupují přímo ze zdi, volně do prostoru místnosti,“ popisuje Petr Paksi, obchodní ředitel přerovské společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou interiérových a exteriérových schodišť. Jak jsou ale jednotlivé schodišťové stupně ukotveny? „U třmenového schodiště se každý jednotlivý nášlap kotví přímo do zdi, a to za pomoci dvou pevných trnů. K jejich ukotvení se používá chemická kotva, která je charakteristická vysokou pevností a navíc omezuje pnutí ve zdivu,“ doplňuje Petr Paksi.

Neméně důležitou úlohu ve stabilitě „levitujících“ schodů hraje kromě trnů a spolehlivého kotvení také pevná nosná stěna. Ta by měla být v ideálním případě betonová. Jak vysvětluje Petr Paksi: „Pevná zeď je pro řádné kotvení třmenových schodišť naprostým základem. Měla by být proto celá z litého betonu, případně z betonových tvárnic. Kotvení například do sádrokartonové příčky tedy určitě není možné.“

Za efektem levitujícího schodiště tedy stojí především způsob ukotvení jednotlivých nášlapů, které je navíc možné doplnit podstupnicemi. Celkový vzdušný dojem ještě podtrhne nadčasové zábradlí vyrobené z čirého skla.

Materiál byl připraven ve spolupráci se společností JAP FUTURE