Přestože slovo piknik může znít velmi moderně, historie občerstvení v přírodě sahá poměrně daleko zpátky. Něco obdobného jako pikniky bychom našli už v době středověku, kdy šlechta pořádala hony. Ty trvaly často několik hodin, a tak bylo nezbytné pro panstvo připravit pohoštění pod širým nebem. Samozřejmě byly předkládány různé delikatesy, jako paštiky, aspiky, víno a sladké pochutiny. Piknikování jako takové najdeme i v době francouzského krále Ludvíka XIV., zvaného král Slunce, ale také na dvoře našich panovníků. Velmi se rozmohlo zejména ve Francii a v Británii v 19. století.

Piknikovat se dá na spoustě míst, jako jsou parky a lesoparky, louky nebo mýtiny ve volné přírodě, ale také například některé zámecké parky a zahrady (kde je ovšem často nutné rezervovat si místo nebo se domluvit se správci objektů). Samozřejmě ideální jsou místa s krásným výhledem a prostředím, které nás obklopuje. Důležité je mít s sebou správné vybavení, které je však stále jednodušší pořídit, neboť obchody s turistickým a sportovním vybavením na piknikáře opravdu myslí, a nabízejí dokonce celé komplety na piknik.

Základem ve vybavení je správná deka. Na trávu i na lesní povrch je vhodná ta, která má vespodu voděodolnou vrstvu, neboť vás tak nepřekvapí například večerní rosa, pokud by se vám posezení protáhlo nebo si ji můžete roztáhnout i po dešti, kdy tráva teprve vysychá. Na piknik u vody, kde může být písčitý břeh, nebo u moře se hodí deky, ze kterých lze snadno vyklepat písek, nebo si s sebou můžete vzít například rozkládací či nafukovací lehátka.

Samozřejmě se neobejdete bez dobře vybaveného piknikového koše nebo piknikového batohu. V současné době si můžete vybírat z vybavení již připraveného, tedy s příbory, talířky podle počtu účastníků. Některé koše či batohy v sobě mají také vývrtky a otvíráky na lahve. Na výběr jsou jednodušší varianty s plastovým nádobím (na vícero užívání), ale také koše, v nichž najdeme porcelánové talíře a skleničky ze skla. Samozřejmě vypadají luxusněji, na druhou stranu takový koš váží mnohem víc, a to v něm ještě nemáte jídlo. Takže pokud jezdíte na piknik autem, můžete si zvolit i tuto elegantnější variantu, pro cestování vlakem nebo městskou dopravou bychom spíš doporučili vzít něco lehčího.

V koši nebo v batohu by neměl chybět tubus na lahve, aby se předešlo jejich rozbití cestou, a samozřejmostí jsou ubrousky, tedy ty papírové, ale hodí se i vlhčené, abyste si případně mohli pohodlně otřít ruce, pokud s sebou nevozíte náhradní lahve s vodou.

V případě, že děláte speciální piknik pro děti, například s přáteli na oslavu konce školního roku, vezměte deku pro dospělé a deku pro děti, budou se jistě hodit. Dále můžete vzít různé lucerničky nebo lampičky nebo světelné řetězy na baterky, které zavěsíte mezi stromy, a také můžete použít nádobí pro děti, tedy papírové ozdobné talířky a kelímky. Pak také nezapomeňte na pytel na odpad, abyste nemuseli řešit nerudovskou otázku „Kam s ním?“

Co se týče pohoštění, vždy jej přizpůsobte tomu, kdo se pikniku zúčastní, abyste si jej všichni užili. Můžete s sebou vzít již hotové maso, nebo maso naložené a ugrilovat si ho přímo na místě, pokud k tomu máte vhodné podmínky. V obchodech lze zakoupit malé cestovní i jednorázové grily, které se přesně hodí na piknikovací akce. Nemělo by chybět ovoce, zelenina, nějaký dezert a samozřejmě dostatek nápojů. Pro děti můžete vzít dětské šampaňské, pro dospělé podle uvážení a podle toho, zda řídíte auto. Do termosek se hodí káva nebo čaj, zejména pro chladnější počasí. A nezapomeňte přibalit dobrou náladu:-)