Jako reakce na letošní rok, který pro mnoho z nás znamenal téměř neustálé zavírání se doma, vznikl trend v oblasti zahradního nábytku, a to „obývák pod širým nebem“ nebo také „obývák venku“. Snahou mnoha výrobců již v minulých letech bylo, a letošní rok ji pouze umocnil, aby venkovní nábytek byl co nejpohodlnější, nejpříjemnější k posezení, ať už je vyroben z jakéhokoli materiálu.

Trávit čas venku je nejen zdravé, ale více než kdy jindy chtěné. Venku navíc můžeme nejen odpočívat, ale také pracovat nebo se učit. Venkovní posezení u kávy nebo grilování, se sklenkou vína či opalování se je pro mnohé z nás doslova toužebně očekávané. A proto je potřeba pořídit si takový nábytek, který splní naše představy pohodlí, ale také estetického dojmu a navíc pojme dostatek lidí. Není tedy úplně na místě na něm hodně šetřit, přece jen chceme, aby nám dlouho vydržel a aby byl kvalitní.

Stále můžeme koupit různé sestavy židlí a stolů od malých, které se skvěle hodí na balkony a terasy, až po ty robustnější, jež vyžadují více prostoru, který jim na zahradě můžeme dopřát. Obrovským hitem poslední doby se však staly sestavy z pohovky, křesel, které můžeme různě skládat a dokupovat podle potřeby. Bývají vyrobeny z ratanu, umělého ratanu či dalších materiálů, vypadají velmi luxusně, jsou doplněny pohodlnými čalouněnými sedáky a polštáři a u některých kusů můžeme rovněž regulovat sklon opěrek nebo samotného nábytku (jako jsou např. lehátka).

Součástí takové sestavy bývají i taburetky, velké jídelní, nebo naopak nízké konferenční stoly, zkrátka celou sestavu si můžete libovolně poskládat podle svých potřeb a volného prostoru. Čalouněné části je třeba před používáním naimpregnovat, pak jsou opravdu voděodolné a také lépe drží barvu. Není nutné je neustále přenášet dovnitř a ven zrovna podle počasí. Nicméně je vhodné na každý nábytek zakoupit ochranný obal, a pokud zrovna nábytek nevyužíváte, je dobré jej pod obalem schovat, aby nebyl vystavován povětrnostním vlivům, horkým slunečním paprskům nebo dešti.

Mezi kterými materiály můžeme vybírat?

Není to nic překvapivého, mezi stálice patří kov, dřevo, plast a ratany (ať už ten originální přírodní, nebo jeho umělá napodobenina) a také jejich kombinace, případně i kombinace se sklem a kamenem například jako deskou stolu.

Dřevo je stále „in“

Klasika, která nikdy nevyjde z módy, nezklame a vypadá přirozeně, útulně. Dřevěný nábytek samozřejmě vyžaduje určitou pravidelnou péči, jako je přebroušení a naolejování jednou za rok. Oblíbeným materiálem je dřevo tropických stromů, neboť patří k těm odolnějším, ale najde se mnoho zastánců nábytku vyrobeného ze dřeva zdejších stromů, které je cenově dostupnější a díky dobré údržbě může mít rovněž velmi dlouhou životnost.

Plast je lehký a levný

Pokud se vám nechce do velkých investic a nemáte mnoho času věnovat se údržbě zahradního nábytku, pak je plastový pro vás nejvhodnější volbou. Dobře se přenáší, skládá a rozhodně vám neudělá v peněžence vítr. Navíc mnoho designérů již začalo navrhovat opravdu půvabné kousky, které nemají nic společného s nepříliš vzhlednými a již na pohled „levnými“ kusy z dob dávno minulých. Takže i na vašem balkoně nebo zahradě si můžete dopřát něco elegantního, praktického a půvabného.

Kovový nábytek je stabilní a odolný

Ani kovové kousky nevyžadují zpravidla velkou údržbu, stačí je čas od času otřít vlhkým hadrem, po dešti naopak suchým. Dnešní nábytek je vyráběn často z odlehčených materiálů, proto již není tak těžké s ním manipulovat. Velmi půvabně působí například v kombinaci se sklem, kamenem nebo dřevem. Odolný, stále si držící svou barvu, zkrátka stálice na našich zahradách.

Ratanový nábytek jako symbol luxusu

Přírodní ratan je prostě originál. Krásný, elegantní, ale také patří mezi ty dražší kousky. Jeho nevýhodou může být to, že je méně odolný proti vlivům počasí. Hodí se tedy spíše na zakryté terasy či balkony nebo do zimních zahrad. Ne, že byste jej nemohli mít na zahradě venku, ale aby vám dlouho vydržel, počítejte s tím, že jej budete muset často uklízet někam dovnitř.

Naproti tomu umělý ratan je cenově dostupnější, ale především je téměř bezúdržbový, odolný proti počasí, drží si své barvy a díky své konstrukci, která zpravidla bývá z hliníku nebo jiného odlehčeného kovu, je velmi lehký a stabilní. Má opravdu dlouhou životnost a stále vypadá skvěle a jako nový.