Zdaleka ne všechny nečistoty a chlupy z praného oblečení odejdou spolu s vodou do odpadu; spousta se jich zachytí ve filtru pračky, na stěně bubnu nebo v okolí těsnění dvířek. Když se na ně nabalí i zbytky pracího prášku a aviváže, vznikne z toho nevábná kašička, která filtr časem ucpe, což poznáte podle pomalejšího odtoku vody - prací program bude trvat déle než obvykle a prádlo bude po vyprání stále mokré.

Než se pustíte do čištění filtru, zavřete přívod vody a spotřebič odpojte z elektrické sítě. Pokud jste právě doprali, nechte nejprve pračku tak hodinku stát. Z čerpadla a filtru vyteče určité množství vody, která může být velmi horká. Připravte si misku nebo starý savý ručník, aby vám nevytekla jen tak na podlahu. Filtr se většinou nachází vpravo dole na předním panelu pračky, ale přesněji vám to sdělí návod ke spotřebiči přiložený. Když odšroubujete víčko a vyjmete ho, možná v něm kromě vlasů a špíny najdete i pár ztracených mincí a knoflíků. Samotný filtr pak vyčistíte nejlépe proudem horké vody.

Moderní pračky už mají čisticí programy, které jednou za měsíc zapnete jen tak naprázdno spolu se speciálními tabletami v bubnu nebo s tekutým přípravkem v zásobníku na prací prášek. Je to určitě bezpečnější než postupovat podle babských rad využívajících k čištění ocet, nebo dokonce sůl. Nová technologie nebývá na tyto domácí přípravky stavěná a výrobci před nimi obvykle varují. U starších praček se nicméně čištění octem osvědčilo. Stačí nalít dva hrnky octa přímo do bubnu a zvolit program s vysokou teplotou. Pokud to provedete jen jednou za půl roku, pračce by to nemělo ublížit.

Protože se v pračce drží vlhkost, jde o místo náchylné k rozvoji bakterií a plísní. Jestliže z bubnu cítíte zatuchlinu nebo je prádlo po vyprání podivně načichlé, budete muset pořádně vyčistit nejen filtr, ale také záhyby okolo těsnění a zásobníky. Po každém praní nechávejte pračku nějakou dobu otevřenou, aby mohla vyschnout, a při té příležitosti nechte větrat i zásobník na prací prášek.

  • Tip: Nesnažte se dosáhnout čistějšího prádla tím, že do pračky vsypete více pracího prášku, než je doporučeno. Přebytečný a nevyužitý prášek se bude usazovat nejen na oblečení, ale také v pračce, což povede k rychlejšímu zanesení spotřebiče a ucpání filtru.