Samozřejmě nejlepším řešením jsou dobří sousedé nebo kamarádi, kteří k nám zaskočí a květiny pozalévají. Abychom jim situaci ulehčili, je dobré květiny nejprve dobře očistit, zbavit je starých uschlých listů, osprchovat je, aby se listům dobře dýchalo, a dobře rostliny zalít (ale nepřelít!). Také je dobré seskupit rostliny podle toho, které potřebují přibližně stejnou zálivku. Například kaktusy, sukulenty a další rostliny, které nepotřebují mnoho vody, seskupíme na jednu stranu, kvetoucí rostliny, jež vyžadují častější zálivku, do další skupiny atd. Našim známým to ušetří práci, protože budou vědět, že některé rostliny není nutné zalévat při každé návštěvě, naopak by jim to mohlo uškodit.

Rostliny také postavíme na místo, které není vystavené přímému ostrému slunci. Nejlepší jsou samozřejmě chodba, ložnice nebo jiné místo, které je v bytě nejchladnější. Případně můžeme trochu zatáhnout závěsy nebo žaluzie, aby měly rostliny příjemný polostín. Ideální je v místnosti všechny rostliny postavit na jeden stůl, případně poblíž na komodu nebo i na zem, kam pod rostliny můžeme rozprostřít igelitovou podložku, aby kamarádi nebo sousedé nemuseli běhat po celém bytě nebo lézt po výškách, pokud máme rostliny na nějakých poličkách a skříních ve výšce.

Pokud nemáme na koho se obrátit s prosbou o pomoc, ani tak nejsme ztracení. Stačí využít několika osvědčených triků a máme vystaráno.

Zálivka je základem úspěchu

Jestliže odjíždíme na jeden nebo jeden a půl týdne, zpravidla stačí rostliny vydatně zalít a ony bez problému vydrží. Podmínkou je však vytvořená drenáž, která odvede přebytečnou vodu z květináče a kterou si pak rostlina může natáhnout zpátky postupně podle potřeby. Bez drenáže rozhodně rostliny nepřelíváme, neboť než by se voda odpařila nebo ji rostlina spotřebovala, voda by velice poničila rostlině kořenový systém, což by skončilo jeho uhnitím.

Pokud jedeme na dobu dvou a více týdnů, je třeba rostlinám zařídit pravidelnou zálivku i v dalších týdnech. Velice osvědčeným způsobem je postavit květináče a další nádoby bez spodních misek do vany nebo do plastové dětské vaničky či umyvadla, případně do kbelíků, do kterých na dno napustíme dostatek vody, aby si rostliny mohly nasát tolik vody, kolik momentálně potřebují.

Vlhkost můžeme rostlinám dodat i tak, že na dno vany nebo jiných nádob položíme mokré ručníky či hadry a na ně postavíme květináče, takže rostliny si svým kořenovým systémem opět mohou natáhnout potřebnou vláhu. Toto řešení lze však praktikovat jen časově omezeně, než ručníky vyschnou. Je také dobrou možností chránit rostliny před vysycháním zeminy svrchu, to znamená, že kolem rostliny rozprostřeme noviny nebo textilii, která zabrání nadměrnému vysychání vody z hlíny.

Před dovolenou rostliny nehnojte!

Jistě, pravidelné přihnojování je pro rostliny velmi důležité, ale před dovolenou je lepší hnojení vynechat. Rostliny by se tím jen zbytečně aktivovaly a potřebovaly by více živin, více vláhy, protože by více rostly a kvetly, což by nebylo právě vhodné, když jim nemůžeme věnovat tolik péče, proto s přihnojováním počkáme až po návratu z dovolené. Není třeba se ničeho obávat, rostlinám to neublíží, vynahradí si to později. Pak je můžeme přihnojovat až do podzimu.

Jaké vychytávky se mohou hodit?

Na našem trhu lze zakoupit speciální skleněné nádobky různých tvarů, které slouží i jako dekorativní prvek. Lze je zapíchnout do květináče a nádobku naplnit vodou. Ta se pomalu uvolňuje do půdy, takže rostlina má permanentní přísun vláhy. Nádobky lze samozřejmě nahradit i obyčejnými plastovými lahvemi, které otočíme dnem vzhůru a hrdlo zapíchneme do půdy. Dekorativní sice nejsou, ale dočasně svůj účel splní perfektně.

Existují samozřejmě také speciální samozavlažovací květináče a truhlíky, které si zálivku udrží po dlouhou dobu. Jsou vhodné i pro běžné užívání, nejen kvůli dovolené, ale bohužel je nutné počítat s původní vyšší cenou při jejich koupi. Princip těchto nádob spočívá ve dvou dnech. Ve spodním je nalitá voda, kterou si rostlina natahuje díky speciálnímu textilnímu pásku, jenž vede ze spodního do horního dna.

Tyto pásky nebo knoty můžeme zakoupit i samostatně v hobby marketech, takže další variantou je namočit jeden konec knotu do nádoby s vodou (například kbelík) a druhý konec zahrabat do květináče nebo truhlíku a rostlina může vytahovat vodu postupně. Kolem jednoho kbelíku tak můžeme umístit několik květináčů a od každého z nich povedeme samostatný pásek. Jenom je třeba dodržet to, aby mezi kbelíkem a nádobami s rostlinami nebyla příliš velká vzdálenost.