Pokud vás láká vyrobit si vlastnoručně kus nábytku z europalet, stolek do obýváku je vhodným startem. K výrobě nízkého stolečku vám postačí jediná paleta, pro vyšší stolek můžete připevnit dvě palety na sebe pomocí vrutů. Dejte jen pozor na jejich hmotnost. Důležité je napřed povrch palet důkladně očistit a zbrousit brusným papírem, abychom nikde neměli třísky, a natřít lakem, olejem nebo barvou podle gusta.

  • Tip: Výběru palet věnujte zvláštní pozornost. Vzhledem k tomu, že stolek bude umístěný v interiéru, bude lepší zvolit nové, certifikované europalety, které se vyrábějí ze dřeva ošetřeného zdravotně nezávadnou metodou. Dejte pozor na palety s označením MB (ošetřené metylbromidem) a použité kusy, v nichž se mohlo převážet všechno možné, včetně chemikálií.

Stolek může stát na nožičkách nebo kolečkách a vršek je možné pokrýt deskou, třeba i skleněnou. Na obyčejnou stolovou desku mohou přijít keramické obklady nebo mozaika, což stolku dodá naprosto originální vzhled.

Vzhledem k tomu, že každá europaleta váží něco okolo dvaceti kilogramů, nebývá s ní snadná manipulace. Alternativou je vytváření stolků z lehčích dřevěných bedýnek, které nám svým tvarem rovnou poskytnou i praktické police. Pro inspiraci nahlédněte do galerie.