Čínská filozofie feng-shui spojuje léto s prvkem ohně, který je motorem k aktivitě a radosti ze života. V létě bychom teoreticky měli žít naplno, setkávat se s druhými lidmi a realizovat své plány a cíle. Pokud bychom se v interiéru obklopili chladnými nebo tmavými tóny, energie by byla utlumena. Potřebujeme naopak odstíny jasné a teplé, které nás v aktivitě podpoří.

Žlutá je jednou z oficiálně vyhlášených barev roku a pracuje s ní snad každý bytový designér. Je jasné, že sytě žlutá stěna bude bít do očí a brzy ji přetřeme nějakým příjemnějším odstínem, nicméně závěsy nebo polštářky v barvě slunce domov pěkně projasní, a přitom nepřehluší okolní prvky bytu. Obávat se nemusíme ani zlatých doplňků, jakkoli zavánějí zastaralým stylem. Inspirace zdobným designem 18. a 19. století je totiž v interiérech "trendy". Starožitnosti a klasické umění nás spojují s historií, což navozuje pocit jistoty a spjatosti s tradicemi.

Tlumenější "sestrou" žluté je barva písková, která může přecházet až v béžovou nebo světle hnědou. Jde o odstíny vybízející k letní relaxaci a snění, proto je uplatňujeme hlavně na terasách nebo v ložnicích. V kombinaci s nábytkem z přírodního dřeva či ratanu, doplněné zelenými rostlinami vykouzlí oázu připomínající dovolenou v teplých krajích.

Zapomenout nesmíme ani na odstíny modré, které tradičně stimulují duševní aktivitu a hodí se především pro domácí pracovnu. Zatímco světlounce modrá barva interiér o něco zchladí, sytá námořnická modř působí luxusně a vnese do domova více tepla. Na popularitě poslední dobou získávají keramické obklady se vzorem majoliky, jež evokují středomořský styl.