Nejen komáři, ale i ovádi, mouchy a další hmyz nám mohou pohodové dny a večery velmi znepříjemnit. Komáří bodnutí zpravidla nebývá nebezpečné, nicméně poštípaná svědící kůže jistě není pro nikoho příjemným zážitkem. Jsou však také lidé, kteří mohou mít na komáří či ovádí štípnutí alergii, takže mohou být vystaveni problémům s dýcháním, s otoky a velkými červenými fleky či boulemi na těle a dalším potížím. Kromě toho je již potvrzené, že někteří komáři mohou přenášet lymskou boreliózu, kterou jsme si vždy spojovali pouze s klíšťaty. Je však možné se protivnému hmyzu účinně bránit? A jaké prostředky použít?

Co seženeme v obchodě?

Na našem trhu můžeme zakoupit mnoho typů různých prostředků – některé z nich jsou účinnější, některé zase šetrnější vůči prostředí i vhodnější například pro alergiky – kromě toho různé pomocné prostředky si můžeme vyrobit doma sami. Z čeho tedy vybírat?

Chemické postřiky jsou bezesporu skvělým pomocníkem zejména pro pobyt venku – na výletě, při stanování nebo jen na procházce po lese. Spreje jsou určené pro postřik oblečení, obuvi, ale také například na postřik stanů. Přímo na tělo jsou určené některé šetrnější spreje nebo tuhé prostředky, které připomínají deodoranty. Rozhodně doporučujeme pro menší děti využívat postřiky určené pro děti – chemické látky je v nich měně, a postřiky jsou tudíž vůči dětem šetrnější.

V domácnosti využíváme chemické prostředky na bázi elektrických odpuzovačů. Účinná látka je buď v lahvičce jako výměnná náplň, nebo jsou jí napuštěny speciální polštářky, které se zasouvají do přístroje v elektřině. Elektřinou napájený přístroj postupně uvolňuje účinnou látku do vzduchu. Zpravidla ji necítíme, zato komáři a mouchy jsou na ni velmi citliví. Je vhodné zapojit přístroj do elektřiny alespoň 20-30 minut předtím, než otevřeme okna, aby se látka dostala do vzduchu v dostatečném množství, aby na ni hmyz zareagoval.

Nevýhodou chemických látek, zejména těch využívaných v interiéru, je to, že je v malém množství vdechujeme i my sami, naše děti, případně i naši mazlíčci. Citlivějším jedincům to samozřejmě může být nepříjemné.

Mechanická ochrana proti hmyzu je vhodná pro každého. Do této kategorie patří různé moskytiéry, a to buď jako výplety užívané do oken či dveří, nebo jako různé sítě využívané kolem postelí, dětských kočárků atd. V obchodech můžeme koupit standardizované sítě, nebo takové, které si můžeme nalepit na okna díky různým úchytkám, ale při troše šikovnosti si je můžeme vyrobit bez potíží sami.

Moskytiéry jsou velmi praktické a v některých oblastech, které se vyznačují zvýšeným výskytem komárů a dalšího hmyzu, jako jsou například oblasti u vodních ploch, v blízkosti lesů apod., se rozhodně velmi hodí.

Další speciální kategorií jsou přístroje, které fungují na vysokofrekvenčních vlnách. Tyto přístroje vydávají zvuky, jež jsou pro lidské ucho nepostřehnutelné, ale pro hmyz jsou naprosto nesnesitelné. Takovéto přístroje můžeme jednak využívat v interiérech, kde je zapojíme do elektřiny, jednak máme k dispozici i cestovní varianty, které jsou napájeny bateriemi. Ty můžeme používat do stanu, ale také na zahradě u grilování nebo také při pobytech mimo domov. Obrovskou výhodou těchto přístrojů je jejich tichost, ale také to, že nevypouštějí do vzduchu žádnou chemii, jež může být některým lidem nepříjemná.

Zvláštní kategorií jsou pak přístroje založené na UV záření, které hmyz nejen odpuzují, ale dokonce jej účinně zabíjejí. Tyto speciální lapače k sobě prostřednictvím UV záření hmyz nalákají a elektrický proud, v němž je přístroj zapojen, pak hmyz usmrtí. Opět se jedná o velmi tiché přístroje, které nepotřebují žádnou chemii, žádné náplně, pracují výhradně s pomocí elektrického proudu. Nemusíme se obávat ani z bezpečnostního důvodu, elektroda vypouštějící UV záření je schována za speciální mřížkou, takže nemůže dojít ani k úrazu, kdyby dítě na přístroj sáhlo.

Kdy si pomůžeme sami?

Komáři, ale i ovádi a další bodavý hmyz velmi reaguje na oxid uhličitý, který vydechujeme. Zejména v noci při spánku mají komáři klid na to, aby na nás mohli zaútočit. Rovněž komáry i ovády velmi přitahuje lidský pot. Co jim tedy nabídnout vůně, které pro ně rozhodně nejsou lákavé?

Velmi dobrým pomocníkem jsou citrusy. Můžeme využít například nakrájené citrony, limetky nebo grepy, které na noc položíme na stolek vedle postele. Jejich aroma můžeme zintenzivnit, pokud do nakrájených kousků napícháme několik hřebíčků.

Mezi vůně, které bodavý hmyz nesnáší, patří kromě citrusů také levandule, muškáty, afrikány, ale také bylinky, jako jsou citronová tráva, meduňka, eukalypt, rozmarýn či máta. Rovněž vůně jehličnatých stromů jsou pro ně nepříjemné. Lze tedy jednak využívat různé vonné oleje v aromalampách, svíčkách nebo sušené bylinky nasypat do sáčků a vložit pod polštář či položit/pověsit k posteli. Mnohé oleje můžeme použít i k potírání na kůži, pokud jdeme například do lesa. Skvělou možností je také pěstovat tyto rostliny a bylinky přímo v truhlících u oken, čímž si vytvoříte přirozenou bariéru, aby hmyz do místnosti nevlétával.