Levandule lékařská vydrží kvést až do srpna. Pokud ale její květy chcete využít k výrobě dekorací, měli byste si pospíšit, aby se příliš nerozvily. Sbírejte je za slunného a suchého počasí, zabráníte tak jejich navlhnutí a rozvoji plísní. Odstřihávejte je i se stonky, ale dejte pozor, abyste neřízli do dřevnatých částí rostliny - levandule po řezu do dřeva špatně obráží.

Čerstvé stonky jsou dlouhé a pružné, takže se hodí k výrobě věnců. Nepotřebujete ani žádný zvláštní korpus, postačí drát, okolo něhož nakvetlé stonky omotáte. S pomocí drátu můžete dát věnci zvláštní tvar a zhotovit si třeba levandulovou panenku nebo srdíčko. K dozdobení se hodí jutová stuha nebo krajka, případně sušená růže.

Svazečky levandule svázané jutovým provázkem mohou zkrášlit letní jídelní stůl, a to nejen ve váze, ale i jen tak položené na stole vedle talířů. Připevnit je můžeme i ke sklenici se svíčkou či k lucerně.

Květy, které nevyužijeme začerstva, se dají usušit. Levanduli sušíme nejlépe ve svazcích zavěšených na suchém a dobře větraném místě. Pokud zvolíte sušičku, hlídejte teplotu, aby nepřekročila 35 °C.

Suché vazby s levandulí vyniknou zejména ve společnosti rustikálních prvků, jako jsou patinované šuplíky, keramické a plechové nádoby nebo i staré knihy. Jestliže se vám několik stonků polámalo, vůbec to nevadí, opadanými suchými kvítky naplníte bavlněné sáčky, které vám provoní prádelník a ohlídají oblečení před útokem molů. Sušenou levanduli lze přidat také do koupelové soli nebo do podomácku vyrobeného mýdla. Voňavá bylinka tak s vámi zůstane až do chladného podzimu.