Jak vybrat nábytek na malý balkon

Vybírat nábytek na malý balkon není právě jednoduché. Obchodní domy i e-shopy nabízí zahradní nábytek na velké terasy, ale jak ho vměstnat do malého prostoru? Malé balkony často nabízí místečko jen na nějaký menší stolek, jednu dvě židle či křesílka a pár dekorací. Pokud budete vybírat chytře, můžete na něm mít vše, co si přejete. Dejte ale pozor, ať nábytku, květináčů a jiných dekorací není příliš. Mohlo by se stát, že se na něm sotva otočíte.

Mezi naše tipy rozhodně patří malé balkonové sety, nebo zahradní stolky, ke kterým snadno přistavíte jednu, popř. dvě židle. Pokud si na balkoně raději čtete a dáváte přednost pohodlí, vyberte místo židliček křesílka. Záměrně píšeme ve zdrobnělinách, protože mezi zahradním nábytkem či nábytkem na terasy a balkony najdete i velká křesla, kam se snadno schoulíte a vydržíte v nich číst hodiny. Na malý balkon se sice nevejdou, ale i tak se dají vybrat křesla a křesílka, ve kterých si pohovíte.

Chcete konkrétní tipy? Mezi naše favority patří šedý skládací stolek z akáciového dřeva La Forma Stahl, který snadno složíte a uklidíte, když budete potřebovat na balkoně více místa na pohyb, nebo třeba na sušák s mokrým prádlem. Skvělý je i zahradní odkládací stolek z eukalyptového dřeva ADDU Vienna. K oběma snadno přidáte židle či křesílka různých designů.

Z křesel a židlí jmenujme třeba skládací zahradní židle Esschert Design, hořčicově žlutou zahradní židli s ocelovou konstrukcí La Forma Surpik nebo zahradní křeslo s ocelovou konstrukcí a provazovým výpletem La Forma Samt.

Náš tip!

Milujete houpání, houpačky a závěsné koše? Dopřejte si je i na vašem balkoně. Není nutné řešit, kam houpačku nebo koš zavěsíte. K dostání jsou dnes i se samostatným stojanem, na který křeslo zavěsíte. Na Bonami jich najdete celou řadu. Stačí si vybrat.

Na co byste rozhodně neměli zapomínat, je slunečník. Vybírat se dá z klasických stojacích slunečníků různých rozměrů, ale i z atypických slunečníků, které jsou na noze zavěšeny, jako např. slunečník Le Bonom Happy Sun. Na Bonami můžete vybírat z různých typů, barev i velikostí. Nezapomeňte k nim objednat rovnou i stojan, bez něhož váš slunečník nikdy nebude dostatečně stabilní.

Dekorace dělají balkon útulným

Bez dekorací to nikdy nebude ono. Záleží jen na vás, zda se obklopíte květinami a navodíte si pocit, že relaxujete uprostřed živé přírody, nebo zvolíte raději lampy, svíčky a lucerny. Faktem je, že pěstování rostlin je stále v kurzu a květiny na balkon zkrátka patří.

Moderně a vzdušně působí samostatně stojící květináče na dřevěných stojanech, vysoké květináče i truhlíky na kolečkách, které můžete přemisťovat podle libosti. U malého balkonu však dejte pozor, ať takovými květináči prostor příliš nezahltíte.

My doporučujeme zvolit různé truhlíky a menší květináče na balkon, které snadno umístíte na okenní parapet, zavěsíte na zábradlí balkonu, nebo je pověsíte na háček u stropu. Vybrat do nich můžete květiny převislé i stojící a nakombinovat je tak, aby dojem z posezení v přírodě byl dokonalý.

Nebojte se textilu na balkoně

Říkáte si, že textil na balkon není právě vhodný? Polštáře a polštářky, dečky i koberce pomohou váš malý balkon zútulnit. Pokud vám na balkon prší, je to trochu komplikované. Běžné polštářky by nasákly vodou a mohly by se zničit. Proto jsou k dispozici polštáře, koberce i podsedáky vyráběné tak, aby dlouho vydržely i na dešti a přímém slunci, neponičily se a nevybledly. Zahradní textil je vyráběný převážně z recyklovaného plastu. Polštáře pak bývají plněny polyesterem, takže nevadí, když zmoknou.

Teď už víte, jak vybavit malý balkon, aby byl plně funkční, pohodlný i útulný. Jaký vyberete balkonový nábytek a dekorace, už je čistě jen na vás. Užijte si léto na maximum i na malém prostoru.