Obývací pokoj by měl být i při malých rozměrech vzdušný a světlý. Jestliže sem nejde dostatek světla od oken, můžeme nahradit tradiční dveře do chodby či kuchyně dveřmi prosklenými nebo je případně zcela vynechat. Malý obývák působí lépe, pokud je s kuchyní přímo propojen, než když se jedná o stísněný prostor uzavřený ze všech stran. Samozřejmě ale záleží na dispozici bytu i na osobní potřebě soukromí.

Jste-li zvyklí dívat se v obýváku na televizi, nemusíte pro ni vybírat žádnou speciální sestavu polic; nejvíce místa totiž ušetříte, když televizor namontujete přímo na zeď, respektive na MDF panel připevněný ke stěně. Na zem pak může přijít nízká skříňka; jestliže zde potřebujete více úložných prostor, skříňku "protáhněte" klidně přes celou stěnu pokoje, ale nežeňte ji do výšky. Na stěnu se bude hodit jen pár otevřených polic, které působí vzdušněji.

Aby se pokoj opticky trochu zvětšil, je potřeba ponechat co nejvíce podlahové plochy odhalené. Pomoci může pohovka na nožičkách, pod kterou podlahu stále uvidíte. Můžete však na to jít i zcela jinak a místo klasického obýváku si zařídit "salonek". Pohovku v takovém případě nahradí dvě pohodlná křesla, mezi něž se umístí stoleček. Mezi televizí a křesly vám tak zbude kousek prostoru na procházení či cvičení.

Někdy může být ale výhodnější zakoupit sedačku ve tvaru L, která bude kopírovat roh místnosti nebo obývací zónu elegantně oddělí od kuchyňského koutu. Na zeď za sedačku se navíc dají umístit police s knihami nebo úložné skříňky. Budou tu bít méně do očí, než kdyby obklopovaly televizi.

Co se týče barev, v malém obýváku bychom měli volit světlé přírodní tóny nebo jemné pastelové odstíny, které místnost opticky prosvětlí. S tmavými barvami zacházíme opatrně, stejně jako s dekoracemi. Jeden velký obraz bude na stěně vypadat lépe než deset menších. Malý prostor vás nijak nelimituje, když přijde na obklad stěny, ke které chcete připoutat pozornost. Imitace kamene, cihlové pásky i betonová stěrka dodají pokoji jakýsi "další rozměr", pokud jimi pokryjete jen jednu zeď a zbytek místnosti ponecháte v naprosto jednoduchém stylu.