Hlavním prvkem každé ložnice je postel. Nechte ji proto dominovat. Postel by měla být první věcí, kterou uvidíte, když vstoupíte do místnosti. Je klíčovým kusem nábytku, který by neměl soupeřit s jinými prvky v místnosti. Vytvořte z postele jedinečný kousek, který zaujme na první pohled. Vybírejte ze zářivých barev, výrazných vzorů nebo nevšedních tvarů.

„Trendem posledního roku jsou vysoké postele s vyšívanými nebo vlnitými detaily. Populárními se opět stávají výrazná čela postelí. Nebojte se proto velkých a čalouněných čel ani odvážných tvarů. In jsou také jasné barvy nebo vzorované látky. Mezi klíčové barvy patří sytě červená a pomerančová, hořčicově žlutá či výrazná zelená, ale stále také odstíny modré, které podtrhují nadčasovost designu ložnice. Mezi vzory pak vládnou ty, které jsou inspirované přírodou, především květinami či listy, vnášející do ložnice venkovní prvek,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Designu ložnic vládnou přírodní teplé tóny

V barevnosti ložnic se trend posouvá více k teplejším přírodním tónům, jako jsou tmavě červenohnědé, hnědé a terakota, které mohou být výrazné i tlumené. Tyto barvy jsou ve dne neuvěřitelně elegantní a v noci pak útulné, kdy přinášejí uzemnění, ale i luxusní atmosféru, která je provokativní i uklidňující zároveň, zvláště pokud jsou tyto barvy vhodně doplněny dalšími přírodními odstíny.

Jednou z nejoblíbenějších barev v ložnici je pak dlouhodobě modrá, která má pozitivní vliv na mysl a tělo, díky svému spojení s oblohou a oceánem přináší pocit uvolnění. Zajímavým prvkem tak může být vymalování stropu modrou barvou, která v těle navozuje vnitřní klid. Nebojte se experimentovat s jejími různými odstíny i intenzitou. Další oblíbenou a uklidňující barvou je zelená. Při pohledu na zelenou barvu se cítíme svěže a blíže k přírodě.

K tomu, abychom v ložnici vytvořili příjemné místo k odpočinku, které má styl, je nutné přistupovat velmi citlivě a s přihlédnutím k použitým materiálům. Přestože trendem je ústup od minimalismu a využití sebevědomých barev a odvázanosti, stále je dobré držet se základních principů při výběru materiálů i ladění barev mezi sebou. Pokud tedy zvolíte křiklavě barevnou výraznou postel, lampičky a taburet, v malování a při výběru úložných prostor sáhněte raději po klidnějších, neutrálních tónech. Stále se jedná o prostor ložnice, kde budete především odpočívat, a je vhodné, aby vaše oči měly před spaním kde se zklidnit.