Postel

Kojence můžeme ukládat do textilem potaženého proutěného koše s tvrdou matrací, jehož velkou výhodou je, že jej můžeme snadno přenášet. Pro děti zhruba do věku 3 let postačí postýlka o rozměrech 70 x 140 cm, s vytahovacími zábranami. Zábrana má být tak vysoká, aby z ní dítě nemohlo vypadnout, ideálně 60 centimetrů, mřížoví nesmí být příliš řídké, aby skrze ně nemohlo dítě prostrčit hlavičku, maximálně 7,5 cm. Výhodné jsou postýlky na kolečkách, které se ve stabilní poloze dají snadno zafixovat.

Matrace

Starší děti už mohou používat běžnou postel pro dospělé. Moderní typy dětských lůžek se dají variabilně nastavovat až do délky 200 cm. Matrace by měla mít hladký povrch, být bez uzlů a jamek a s kováním a šrouby bezpečně zapuštěnými, aby nedošlo k poranění.

Správné světlo

Důležité je také noční osvětlení, některé děti se bojí usínat potmě, můžeme jim tedy pořídit lampičku s velmi tlumeným světlem, na zdi působící spíš jako záchytný bod. Připevněním svítidla na zeď můžeme opět předejít úrazům, protože malé děti často lampičky volně položené shazují. Dalším přídavným světelným zdrojem by měla být lampička dosažitelná z lůžka, aby ji dítě mohlo kdykoli rozsvítit či zhasnout.

O DĚTSKÝCH POKOJÍCH JSME UŽ PSALI:

Pracovní židle

Také židle by měla mít co nejvíce nastavitelných mechanismů, vhodná je otočná, na kolečkách, se středovou podnoží a pěti rameny, zaručující stabilitu. Nezbytná je výšková nastavitelnost, dítě školou povinné stráví vsedě až 10 hodin denně, a aby nedocházelo k zdravotním potížím souvisejícím s vadným tělesným držením, musí se při práci dotýkat podlahy celou plochou chodidla a mezi stehnem a lýtkem svírat úhel 90 stupňů. Opěrka zad by měla končit pod dolním úhlem lopatky a svým anatomickým tvarem podporovat bederní páteř, sedák by měl být pro dobré podsazení pánve čalouněný.

Pracovní stůl

Každý školák má mít svůj vlastní pracovní stůl, ke kterému se může kdykoliv posadit a nerušeně se učit. Standardní plocha pracovní desky umožňující pohodlně pracovat je 70 x 140 cm, dětem 1. stupně školní docházky postačí i 60 x 120 cm. Měl by mít oblé hrany, aby nedocházelo k zbytečným zraněním, a také nelesklý povrch, protože odrážející světlo nepříznivě ovlivňuje oči.

Ideální výška

Důležitá je i výška pracovní plochy, vždy musí zachovávat pravý úhel v loketních kloubech. Je-li příliš nízko, přetěžují se šíjové svaly, je-li vysoko, dochází k přetížení ramenních kloubů v důsledku odtahování loktů od těla. Mezi 6. a 14. rokem dítě povyroste v průměru o 60 cm, ideálním řešením jsou stoly s regulovatelnou výškou a také s možností nastavení sklonu do požadovaného úhlu, které podporuje správné držení těla, a navíc ho dítě může používat delší dobu, neboť většinou je lze nastavovat v rozmezí přibližně 50 až 75 cm.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com