Po létě, kdy si opravdu hodně navykneme na vodu ve všech jejích podobách, od cachtání v rybníku po cachtání v moři, přijde čas, kdy se můžeme denně cachtat leda v koupelně (když nepočítáme občasnou návštěvu bazénu). Zkusme si proto maximálně zpříjemnit pobyt v této místnosti. V její velikosti a vybavení jsou velké rozdíly, podle toho, zda se nachází jakožto „plastové jádro“ v paneláku nebo je to rozměrná lázeň ve vile.... ale cítit se tu trochu lépe můžeme vždycky.

Na velké zednické a obkladačské práce je lepší samozřejmě teplo a tak počkáme do jara, ale prozatím se v tomto směru můžeme inspirovat – projdeme si důkladně koupelnové showroomy a načerpáme čerstvé znalosti o tom, co je v kurzu, jaké jsou trendy, jaké barvy a dekory pofrčí.

Pokud nehodláme koupelnu ale nějak zásadně přebudovat, je právě nyní - v nejtemnějším období roku - mnoho možností, jak ji jednoduše rozzářit. Třeba jenom tak, že si pořídíme nový, zářivě žlutý nebo příjemně modrozelený sprchový závěs. Nebo koupíme velké a co největší nástěnné zrcadlo (v koupelně zdaleka nemusí být jenom jedno – tu úplně maličkou koupelnu spolehlivě opticky rozšíří).

V předvánočních nákupech uděláme malou zacházku a koupíme nové, krásnější i úspornější baterie; takové, které se co nejpohodlněji otevírají.

Při nakupování dárků totiž narazíme na mnoho zajímavých věcí: možná se nám zalíbí rustikální koupelnové rohože na podlahu nebo zajímavá polička, mýdlenky, houby, žínky z mořské trávy a další příjemné maličkosti do lázně. A taková obrovská voňavá kostka přírodního mýdla s plátky růží nebo citrusů vnese do koupelny příjemnou atmosféru.

A nakonec: přes zimu nezapomeneme koupelnu dokonale větrat, přílišná vlhkost by mohla vyvolat vznik plísně. V této souvislosti někdy stojí za úvahu uvažovat i o výkonnějším větráku, chybí-li zde okno.

-ag-Foto: Archiv In