Vybrat si pohodlnou vanu, dostatečně velký sprchový kout a místo jednoho umyvadla zvolit dvě vedle sebe patří k základním předpokladům zaručujícím komfortně zařízenou koupelnu. Existuje ale několik drobností, které její užívání mnohonásobně zhodnotí. Bývají důmyslně ukryté, takže nemusejí být na první pohled vidět. Pokud právě koupelnu zařizujete, pak zbystřete pozornost, je dobré mít přehled…

Sprchování Jak jinak by se v uspěchané době prováděla denní hygiena než rychle. Proto se většina z nás ráno i večer sprchuje, je to hygieničtější a zároveň se šetří voda. Tomuto trendu vyšli vstříc výrobci, a začali navrhovat sprchové hlavice s nadstandardními rozměry. Jako první představila před několika lety společnost Hansgrohe ruční sprchu s úctyhodným průměrem 15 cm, hlavové sprchy návrháři dlouho nenechali bez povšimnutí. I jim vtiskli výrobci velikosti XXL a propůjčili různé tvary (čtverec, obdélník, elipsa, kruh). Integrují se do stropu nebo stěny. Není výjimkou, že hlavové i ruční sprchy poskytují několik druhů proudů, většina z nich je vybavena dešťovým efektem. Voda se smíchává se vzduchem, vznikají perličky, které dopadají na tělo a měkce hladí povrch pokožky. Velmi příjemný efekt neznevažuje ani spotřeba vody, která je díky provzdušnění srovnatelná, ne-li nižší.

Ukládání I v dnešní době je koupelně přisuzován poměrně malý prostor. Přitom se využívá několikrát denně všemi členy domácnosti. Každý tu má vlastní hygienické i kosmetické potřeby. Výsledkem je koupelna plná nejrůznějších drobností, pro které je nutné najít místo. I tentokrát našli výrobci řešení. Skříňky nad umyvadlem mohou mít důmyslně skryté zásuvky, také kontejnery díky vnitřnímu uspořádání využívají každý centimetr. Sedátka kromě pohodlí poskytují další úložný prostor.

Pohodlí Poskytováno je při používání jednotlivých zařizovacích předmětů, uživatel si ho může ale zpříjemnit. Do sprchového koutu začlenit sedátko, které bude tvarově i materiálově ladit s celkovým zařízením. Na trhu jsou také hodiny a rádia určené do místností se zvýšenou vlhkostí, zpravidla jim nevadí ani přímý zásah vody. Komfort zvyšují také umně schované elektrické zásuvky (třeba v skříňce nad umyvadlem), o integrovaných koších na prádlo nemusí být řeč.

Estetické cítění Poslední trendy jsou jednoznačné – koupelnovému prostoru je přisuzována také relaxační funkce, proto ho můžeme zařizovat v celkovém duchu s ostatními místnostmi. Dovoluje-li to velikost, pak sem můžete začlenit i chaise longue, křesílko či sofa. Nebojte se ani dekorativních prvků, jako jsou obrazy, paravány…, zajistěte však dostatečné odvětrávání.

Neotřelého vzhledu docílíte barvami. A nemusí to být jen obklad a dlažba, trendy jsou zařizovací předměty z barevných speciálně tvrzených plastů, které díky možnosti integrovat LED diody mohou být prosvětleny, a tím na sebe strhávat pozornost.

Nezbytní pomocníci Bez koupelnových doplňků byste jen stěží dosáhli harmonie prostoru. Vyrábějí se v ucelených, designově sladěných kolekcích. Můžete si je pořídit jednotlivě, nemáte-li dostatek prostoru, pak oceníte tyčové verze. K základně jsou přichyceny veškeré nutné doplňky (držák ručníků, mýdla, odkládací polička apod.). Existuje také varianta nábytku, kdy součástí dvířek jsou pojízdné lišty, do kterých lze přichytit potřebné doplňky (zakončené speciálním mechanizmem umožňujícím zasunutí do lišty). Funkci držáku ručníků může dokonale zastat také topení. Vedle běžných žebříků jsou nabízena různá designově zajímavá topidla, která z koupelny vytvářejí stejně zajímavý prostor jako ostatní interiér. -td-Foto: HANSGROHE, HANSA, VILLEROY A BOCH, DURAVIT, SCIROCCO