Malá koupelna v rodinném domku je pravidlem zejména v rekonstruovaných domech, při jejichž původní stavbě se se současnými nároky na koupelnu nepočítalo. Pak je třeba tuto nepostradatelnou místnost do stávající dispozice dodatečně umístit. Často se tak děje na úkor obytné plochy.

Ačkoli představa velké koupelny se všemi možnými technickými výdobytky pro maximální relaxaci může být velmi lákavá, uvažujme chladnou hlavou. Velké prosklené či umělohmotné plochy, obklady a dlažba zvyšují nároky na údržbu a čas. Čím větší prostor, tím více energie potřebné k jeho vytopení. Velké koupelny využívané současně jako malé posilovny bývají často méně útulné než jejich menší sestry. Zanedbatelný není ani fakt, že každý centimetr, o který koupelnu zvětšíme, znamená zmenšení obytné plochy sousedních pokojů. Ideální je jako vždy zvolit zlatou střední cestu a s pomocí projektanta či architekta dimenzovat koupelnu přesně podle potřeb (budoucí) rodiny.

Menší, ale dvě

Ale co dělat v případě, že na koupelnu zbylo jen málo místa? Není třeba zoufat: výrobci obkladů, sanity a dalšího zařízení dnes nabízejí široký výběr produktů právě pro potřeby malých koupelen. S trochou fantazie, znalostí a představivosti mohou vzniknout až překvapivé kombinace.

Lepší než jedna velká koupelna jsou dvě, i když menší. Nemusejí být zařízeny stejně: běžná čtyřčlenná rodina vystačí jen s jednou vanou a jedním sprchovým koutem, naopak doporučit lze alespoň dvě umyvadla a dvě toaletní mísy. Zejména v ranní špičce přijde takové rozdělení určitě vhod.

Vana, nebo sprcha - věčné dilema

Pokud si chceme dopřát požitek sprchování místo koupele v horké vaně, nemusíme si kvůli tomu hned pořizovat sprchový kout, připravili bychom se tím téměř o jeden celý čtvereční metr plochy. Vystačíme zcela dobře s vanou a sprchovací zástěnou, případně závěsem.

Naopak není vždy nutné pořizovat si koupací vanu: sprchování je nejen zdravotně prospěšnější, ale také úspornější ve spotřebě vody. Díky sprchovacím koutům s čtvrtkruhovým půdorysem můžeme v malé koupelně velmi účelně využít rohu místnosti. Stejně tak sem lze dobře diagonálně umístit umyvadlo či toaletní mísu.

Mocné barvy

Poměrně velký podíl na celkovém dojmu z malé koupelny mají použité barvy. Vyvarujeme se především tmavších odstínů, které malý prostor ještě zmenšují. Vhodné jsou světlé barvy od bílé přes různé pastelové odstíny až po žlutou či světle modrou. Ideálním prostředkem pro optické zvětšení koupelny je zdroj přímého osvětlení, tedy okno.

Tam, kde má úložný prostor váhu zlata

Vhodný prostor pro koupelnu najdeme i v podkroví se sešikmenými stěnami. Právě pod kosé stěny s výhodou umístíme koupací vanu: při koupání nám méně prostoru nad hlavou nijak nebrání, naopak při promyšleném umístění střešního okna můžeme z horké lázně pozorovat hvězdy na noční obloze.

Prostor pod vanou není sice nijak velký, v malé koupelně však i nejmenší úložný prostor má váhu zlata. V obezdívce vany může vzniknout mělký policový prostor vhodný pro uložení mycích a koupacích potřeb nebo kosmetiky. Protože se nachází těsně u země, měl by být chráněn dvířky nebo alespoň závěsem.

Místo tradičního umístění umyvadla na stěnu můžeme využít rohu malé koupelny k instalaci trojúhelníkového umyvadla se spodní úložnou skříňkou. Stejně tak lze přes roh místnosti vybudovat příčku, na ni osadit toaletní mísu a do vzniklé dutiny umístit technologii úsporného splachování. Také zrcadlo zavěšené přes roh místnosti nad umyvadlo vypadá velmi efektně.

Pokud budeme k ohřevu vody využívat elektrický ohřívač (bojler), nemusíme jej umisťovat v koupelně, jak to bývá obvyklé. Vzhledem k tomu, že jde o zařízení velmi tiché, může být zasazeno do vestavěné skříně v předsíni nebo kuchyňské linky.

Když je užší než širší

V úzkých, dlouhých koupelnách se vyvarujme řazení zařizovacích předmětů za sebou, které by ještě více zdůraznilo tvar místnosti. Využijme možnosti různých podlahových úrovní, optických efektů zrcadel, promyšleného osvětlení nebo záměrného porušení kolmosti při osazování sanitárních předmětů.

Úzký prostor můžeme vhodně opticky potlačit také různorodostí povrchové úpravy stěn. Volit můžeme mezi kombinací prosté malby a obkladu, nebo střídáním několika druhů obkladu. Pozor však na přílišnou pestrost - dva až tři druhy zcela stačí!

A co ještě?

Pokud chceme i v malé koupelně vytvořit předstěnu a do jejího nitra instalovat technologii splachování, můžeme volné místo v dutině využít pro zapuštěné skříňky a úložné prostory. Ušetříme tak několik decimetrů čtverečních podlahové plochy, kterou by zabral koupelnový nábytek.

I nejmenší koupelna musí být dobře odvětrána. Ideální je přirozené větrání oknem, pokud jej v koupelně nemáme, musíme zajistit odvětrání dostatečně výkonným ventilátorem. Větrání dveřmi do sousední místnosti je nevhodné, neboť se vlhkost šíří dále do bytu.

Důkazem, že řada výrobců ve svém programu myslí i na uživatele malých koupelen, je spojení koupací a sprchovací vany v jeden celek. Prostým seřazením obou zařízení těsně vedle sebe lze využít celou stěnu malé koupelny.

-Dům a zahrada 2/2003-