Možná jste už mnohokrát pomysleli na zbudování domácí sauny, ale nakonec jste od rozhodnutí ustoupili. Důvodů mohlo být hned několik – prostor, čas, finance... a napadlo vás někdy pořídit si domů parní lázeň?

Už po staletí doporučují terapeuti k nejrůznějším kúrám také pobyt v parní lázni. Pára totiž zbavuje tělo toxinů a důkladně očišťuje pokožku. Při delším pobytu cítíme maximální uvolnění svalů i psychiky. Nejen proto bychom si tedy mohli do koupelny pořídit sprchový altán. Umí toho totiž mnohem víc.

Nejen pobyt v páře

Sprchové altány se od standardních koutů liší v mnoha ohledech. Tím základním je střecha, která uzavírá prostředí, aby uvnitř mohla vzniknout a udržet se pára, která je vytvářena pomocí parního generátoru. K dokonalému účinku můžeme páru obohatit o vonné esence. Vkládáme je do integrovaného dávkovače. Mohou jimi být bylinky nebo oleje, účinky mají blahodárný vliv na psychiku i zdraví uživatele.

Standardně zařízený sprchový altán je vybaven ruční a hlavovou sprchou, termostatickou baterií a několika bočními masážními sprškami. Ty mohou být rozšířeny o trysky na šíji a chodidla, případně rotosprchou. Tento systém sestává ze tří ramen s různým sklonem a prší z něj paprsky vody, které se rozstřikují po těle. K dalším oblíbeným atrakcím patří kaskáda vody, kterou představuje nádoba umístěná přibližně ve výši ramen a která se v momentě naplnění přelije přes záda.

Podle vybavení daného modelu můžeme jednotlivé funkce vzájemně kombinovat, případně si dopřát třeba skotské střiky. Vždyť střídání teplých a studených střiků patří ke starodávným doporučením opata Kneippa. Ovládání jednotlivých funkcí je mechanické pomocí ručního přepínání, ve většině případů už však vše regulujeme pomocí elektronického systému.

Součástí některých zařízení může být i vnitřní osvětlení, které je sestaveno z LED diod a vytváří hvězdné nebe. To navozuje příjemnější pocit pro uvolnění. V některých modelech lze dokonce měnit i barvu světla. Vzniká takzvaná chromoterapie, jejíž princip spočívá v působení odstínů (modrá, červená, žlutá a zelená) na psychiku člověka.

Pobyt v parním altánu má být samozřejmě relaxační, a tak uvnitř nechybí ergonomické sedátko, v některých typech může být i radiopřijímač nebo telefon.

Altán v koupelně Podobně jako sprchové kouty i altány jsou nabízeny v několika velikostech a určeny jsou pro jednu nebo dvě osoby. V koupelně ho umisťujeme tak, abychom ze sedátka viděli na dveře, v jiném případě bychom nemuseli mít ze sprchování kýžený pocit. Známe standardní akrylátové skelety, které i přes veškerou snahu mohou v koupelnovém prostoru působit robustně. Novinkou jsou altány firmy Hansgrohe, které díky inteligentnímu konstrukčnímu principu nepotřebují boční stěny. Instalace altánů nepatří k obtížným, a to i přesto, že ji má provádět vyškolený odborník.

Jak na to 1. Najděte ideální velikost altánu do vaší koupelny. 2. Správně zvolte vnitřní vybavení. 3. Zkontrolujte tlak v potrubí.

-td- Foto: Pharo, Jacuzzi, Genessi