V dávných dobách lidé s výběrem vany neměli žádný problém. Naprostá většina se koupala v neckách, ti movitější měli vany z těžké litiny. Ale ani takové řešení nebylo stoprocentní. Teplá voda se ohřívala stranou a následně se do vany nalévala, takže koupající sice měl příjemnou lázeň, ale jen do doby, než voda vychladla. Později se objevily vynálezy, kdy ohřívač vody byl součástí vany, což byl sice v oblasti koupání významný posun, nicméně zařízení bylo stále ještě nepraktické.

Tehdejší nabídka měla jednu přednost. Nebylo totiž na výběr. Dnešní sortiment výrobců van je tak bohatý, že není zcela snadné orientovat se v něm a koupit model, který bude vyhovovat našim přáním a potřebám. Recept, jak se v množství van vyznat, ale přeci jen existuje.

Tvar určuje pohodlí

Tam, kde není sprchový kout, budeme vanu využívat i ke sprchování, prvotním účelem, proč si ji pořizujeme, je ale především relaxace. Jak tedy začít s výběrem?

Nejprve je nutné zvolit správný tvar. Zda to bude klasický obdélník, mnohoúhelník, ovál či rohová varianta. Řiďte se především prostorem, kde bude instalována. Vana nemá zabírat nepřiměřenou část místnosti a alespoň z jedné strany přijde vhod odkládací plocha.

Než ji koupíte, měli byste ji u prodejce (tedy nenapuštěnou) vyzkoušet, zda tvarem i velikostí vyhovuje vašim potřebám. Abyste sami pocítili rozdíly, položte se do několika modelů. Každá vana je totiž určena nejen rozměrem, který se musí vejít na určité místo, ale zejména vnitřním prostorem. Většina prestižních firem investuje velké peníze do přípravy tvaru a spolupracuje s nejlepšími designéry, kteří studují ergonomii těla, aby vnitřní část byla šitá na míru lidského těla.

Volně stojící vana Standardně se vana umisťuje ke stěně nebo do rohu místnosti - až na jednu výjimku. Vanu je možno umístit také doprostřed místnosti. Takové řešení působí velmi efektivně, vyžaduje ale mnohem hlubší přípravu a i pořizovací náklady patří k těm vyšším. Tyto typy van jsou vybaveny nožkami a vyrobeny jsou ze silného nosného materiálu, který vydrží zatížení (smaltovaná ocel, speciálně upravený akrylát). Využít můžeme i klasické vany, které se následně obkládají. Přestože můžete zvolit kteroukoliv variantu, doporučují se symetrické modely s odpadem uprostřed, ideální jsou ovály a šesti nebo osmiboké tvary, které v prostoru působí efektivně. Ke stoprocentnímu výsledku potřebujete především šikovného obkladače. V nabídce firem jsou také vany se speciálními panely nahrazujícími obložení. Desky chránící vanu bývají standardně bílé, na zakázku je ale můžete objednat barevné nebo s extravagantními kresbami. Existují také skleněné panely, některé modely mají osvětlení.

Pro vanu umístěnou v prostoru potřebujete dostatek místa. Jednak proto, aby byla přístupná z co nejvíce stran (jinak nemá zvlášť velký význam si ji pořizovat) a také aby vynikly její tvary. Další a závažnější stránkou je řešení přívodu a odpadu vody. S tím souvisí nejen stavební práce, ale také pořizovací cena. Baterie i odpad jsou v naprosté většině vidět, a je proto důležitý jejich estetický vzhled. Nepůsobí zvlášť hezky, když si pořídíte obyčejné baterie a plastový odpad. K takové vaně se hodí armatura z designové řady, která odpovídá vzhledem i konečnou povrchovou úpravou (pochromování, mosaz apod.). Její cena bývá jednou z hlavních položek a markantně zvyšuje konečnou částku.

Ocel, nebo akrylát? Dnešní trh z poměrné části zabírají vany vyrobené z akrylátu nebo smaltované oceli. Obě varianty mají výhody i nevýhody a výrobci i prodejci je umí dokonale vyzdvihnout, nebo naopak potlačit. Oba materiály mají navíc ještě několik kvalit určujících jakost výrobku. Nejlépe o výrobku vypovídá záruka výrobce, je-li dostatečně dlouhá, pak se můžete spolehnout, že produkt bude skutečně sloužit slibovanou dobu. A v čem se od sebe liší? První, co si zákazník uvědomí, je rozdíl teploty povrchu. Zatímco akrylát je teplý a příjemný na dotek, ocelová smaltovaná vana se zahřeje až za určitou dobu. Naproti tomu jsou tyto vany pevnější a vysoce odolné, akrylát je porézní a některé modely mohou působit nestabilně. Při výběru se ptejte na sílu materiálu, ze kterého je vana vyrobena. Akrylát má sílu standardně 4 - 5 mm, luxusnější modely a náročnější tvary až 8 mm. Ocelové vany se vyrábějí z ocelového plechu nebo plátu. Rozdílnost materiálu je daná technologií výroby. Standardní síla materiálu je 2 mm, kvalitní modely mají víc než 3 mm (ocel + smalt). Dostatečně silný materiál zajišťuje, že vana je samonosná, nepracuje s okolím, a tím pádem se nekroutí. Smalt, který ji chrání na povrchu, nepopraská.

V menší míře jsou nabízeny vany z materiálů z různých směsí (zpravidla akrylát s přísadou), o nichž můžeme říci, že to jsou „vylepšené akryláty“. Výrobci těchto van staví filozofii na kvalitě materiálu a upřednostňují jeho vlastnosti. Známý je qaryl či marbrex. Pro fajnšmekry jsou v nabídce vany také z přírodního kamene, skla nebo dřeva. Tyto materiály se nevyznačují žádnými přednostmi, používají se proto, že působí efektně, a vyhledávají je zejména architekti, designéři a ostatní podobně „ulítlí“ lidé, které v první řadě zajímá vzhled.

Relaxace na druhou Vanu si můžeme pořídit s integrovaným masážním systémem, sestávajícím z motoru, potrubí a trysek. Rozeznáváme perličkovou masáž a hydromasáž. První z nich představují otvory ve dně vany, jimiž vchází do vody vzduch. Efekt je zejména relaxační. Úkolem hydromasážních trysek je podvodním tlakem působit na určité části těla. O účincích na lidský organizmus nemůže být pochyb. Organizmus je hloubkově prohřátý, nervová zakončení jsou pozitivně stimulována, bolestivost pohybového aparátu je snížena a pozitivně působí i při prevenci celulitidy. Vylepšené modely van mohou být navíc vybaveny speciálními masážními tryskami, například v okolí páteře či u chodidel apod. Při výběru záleží na kvalitě masážního systému, což zajišťuje do určité míry výrobce a jeho renomé. Dalším důležitým prvkem jsou trysky – jejich kvalita a možnost směrovat proud.

Vany mohou mít speciální povrchovou ochranu, která funguje na základě nejrůznějších fyzikálních či chemických reakcí. Odpuzují špínu, a tím ulehčují údržbu.

-td- Foto: Duravit, Villeroy & Boch, Sapho