Ale není to tak úplně pravda. Nezapomeňte na úzké linky mezi nimi – spáry. Kdyby se všechny naskládaly vedle sebe, vytvořily by poměrně velkou a dobře viditelnou plochu. Teprve podle toho, zda spáry barevně obkládačku doplňují a samy sebe potlačují, nebo ji naopak výraznou linkou obkružují, dostaneme finální vzhled koupelny. Vhodné spojení obkladů (nebo na podlaze dlaždic) a spár vytvoří konečný dojem ze stěn i podlahy.

Trend – barevné spárovací hmoty

Když už si vybíráte obkládačky, myslete zároveň na to, čím budou propojeny, uvažujte současně i o barvě spár. Zkonzultujte to s odborníky v prodejně – a nedejte na prodavače, který řekne, že je jedno, zda tam dáte spáru bílou, nebo béžovou. Spára, jemná a z dálky skoro nepatrná linka mezi dlaždičkami, totiž vytváří v místnosti pokaždé jiný efekt. Obklady vypadají úplně jinak vedle sebe položené nebo do čtverce sestavené v obchodě – a úplně jiný charakter jim pak dá odstín spár. To je něco, na co se často nemyslí. V obchodě obklady dlouho posuzujeme, ale problém je v tom, že se na ně díváme jednotlivě nebo v malých celcích. Vidíme je tak sesazené těsně k sobě, bez nutného odsazení na spáry, které obkladům dají pak jiný vzhled a charakter.

Na spáry při výběru drahých obkládaček zapomeneme, ale když se pak doma obkladač chystá k práci a zeptá se, jakou spáru má dát - zarazíme se, protože na to jsme ani nepomysleli. Takže většinou nabídne bílou nebo bahama u oranžových odstínů nebo béžovou. V rychlosti na něco kývneme, i když nám tím nabízí vlastně tři úplně odlišné barvy nikoliv tenounkých spár, ale odstínu celých stěn.

Obkládačky + spáry tvoří konečný vizuální efekt Pokud spáry co nejvíce barevně přiblížíme obkládačkám, vznikne kompaktní, na pohled jednolitá stěna. Nejoblíbenějšími barvami stylu „tón v tónu“ jsou bahama (béžová), karamelová, manhattan (světle šedá), krokus (světle modrá), světlekakaová anemone a také odstín sunset, což je starorůžová.

Když naopak zvolíme kontrast, máme na stěně šachovnice - výraznější nebo méně zřetelné. Vysoce elegantní jsou bílé spáry k černým obkládačkám, a zase naopak převedeno do negativu. Efektní je také jednoduché čtvercové bílé nebo černé obkládačky obkroužit spárami v jasných barvách – v červené, žluté, zelené, světle nebo tmavomodré, oranžové. Na trhu naleznete mnoho značek spárovek s celými barevnými řadami, z nichž některé disponují devíti, jiné ale až 25 barevnými odstíny.

Barva spár by se pak měla v koupelně ještě někde objevit, ať už na nábytku nebo na barvě stěn nad obklady, nebo třeba na stropě či na sprchovém závěsu. A nezapomínejme na barevné sjednocení s druhými spárami – mezi podlahovými dlaždicemi. V koupelně by měla dominovat jedna, maximálně dvě barvy.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Rako