Prakticky vše, co bylo řečeno o zařízení toalety, o které jsme psali zde, platí rovněž o koupelnách. Základem řešení interiéru je především snadná údržba a čistitelnost povrchů. Pokud nemáte paní do domácnosti, která pečlivě každý den po vašem odchodu "ošetří" a vysuší celou koupelnu, nepřicházejí v úvahu rozsáhlé plochy skleněných příček (zkondenzovaná vlhkost bude stékat na podlahu), ani dřevěné obklady stěn a podlah, kde zase hrozí tvorba plísní a hniloby. O textilních materiálech ani nemluvě.

Mnoho možností

Prostor koupelny dnes zahrnuje rovněž mnohdy funkci toalety, praní prádla, občas posilovny, sauny, a řadu jiných funkcí. Záleží na představách stavebníka a jeho stavebním programu. Součástí koupelny je obvykle rovněž sprcha či sprchový kout s rozměry min. 80x80, optimálně 100x100 cm, v provedení buď zděném s obkladem, nebo prefabrikovaném. Opět platí požadavek maximální čistitelnosti.

Praktickým prvkem v zařízení jsou topné fólie pod zrcadly spínané zároveň s osvětlením, které brání rosení skla zrcadla. Pulty s umyvadly jsou stále častěji integrovány do nábytkové stěny zároveň s úložnými prostory pro ručníky, kosmetiku a podobně. Součástí stěny je rovněž osvětlení včetně kosmetických svítidel, která vrhají rozptýlené světlo a nevytvářejí na tváři stíny.

Zvýšený důraz se stále častěji klade na sprchové a vanové masážní systémy.

Nepřeberná nabídka tvarů, provedení a desénů vodovodních baterií mnohdy brání při výběru přemýšlet o praktičnosti a funkčnosti vybraných prvků. Stejně jako u dveřních klik se často neslučuje dokonalý design s funkčností. Mnohdy na první pohled skvělá designérská kreace může při používání zranit ruku. Proto je otázka funkčnosti prvku klíčová. Ideálem je kovová armatura v matném provedení. Levné plastové baterie, nebo snad baterie se skleněnými doplňky v běžném provozu dlouho nevydrží. U pákových baterií hraje rozhodující roli kvalita vnitřních komponentů, zejména pohyblivých dílů. Proto vždy vyžadujeme osvědčení o shodě nebo certifikát. Platí, že značkový výrobek není levný, ale obvykle je spolehlivý.

Vodní masáž v koupelně

Pro řadu klientů a stavebníků jsou výrazem jejich prestiže a společenské vážnosti vířivé vany a bazénky. Ale kolik z majitelů tyto relativně drahé a cenově méně dostupné systémy pravidelně používá? To vše je třeba zvážit při úvahách o pořízení hydromasážní vany nebo dokonce bazénku. Pokud se rozhodneme pro pořízení, budeme se zajímat o to, zda v systému po vypuštění nezůstává žádná voda. Značkové výrobky mají rozvody z pevných polyetylénových trubek vyspádovány tak, aby zde žádná voda nezůstávala. Samozřejmě, že kvalita má svoji cenu, a proto se může cena opravdu kvalitní vany se všemi doplňky pohybovat až v řádu několika set tisíc korun.

Nabízejí se v základním standardu a dále s řadou "příjemností" za příplatek: podvodní osvětlení, napouštění formou kaskád, v různých provedeních a barevných odstínech atd. Pro dimenzování zdroje ohřevu teplé užitkové vody je velikost vany rozhodující! Zpravidla to bývá místo s největším odběrem teplé vody. Výjimkou není ani kapacita 300 litrů. Při návrhu je s tím třeba počítat a soustavu odpovídajícím způsobem dimenzovat. Dodatečná volba masážní vany obvykle znamená změnu systému a přípravy teplé užitkové vody již v projektu.

Princip hydromasáže je jednoduchý. Tryskami je do vany vháněna kompresorem směs vzduchu a vody, která promasíruje celé tělo. Hydromasáží se rovnoměrně prokrví pokožka a podpoří činnost srdce. Ale pozor, doporučená délka vlivu masáže je nejvýš 20 minut při teplotě do 35 °C při jedné koupeli. Je třeba mít také na paměti, že do hydromasážní vany nepatří žádné přísady (pěny, soli, aromatické oleje).

Sauna? Proč ne...

Sauna patří v některých kulturách k běžné součásti bytí a programu dne. Pomáhá a posiluje imunitní systém a chrání před virózami horních cest dýchacích. V severských zemích je základní součástí dispozice rodinných domů i bytů, u nás je to však stále ojedinělý jev. Přitom minimální skříňová sauna je realizovatelná už na půdorysu 100 x 100 cm s optimálně vynaloženými náklady na pořízení sauny.

Obvyklá teplota v sauně je kolem 85 - 90 °C. Většinou je kabina sauny sestavena z dřevěných prefabrikovaných panelů od specializovaných firem. Vytápěna je přímotopy, akumulačními kamny nebo keramickými zářiči. Podlahu obvykle tvoří mrazuvzdorná dlažba s dřevěným roštem. Vyloučena je kanalizační vpusť. Vzhledem k vysokým povrchovým teplotám jsou ze dřeva i kliky dveří (vždy se otevírají ven). Mezi panely sauny a obvodovou konstrukcí je vždy mezera 5 - 10 cm odvětrávaná do exteriéru. Strop sauny musí být vždy izolován dvojnásobnou tloušťkou izolace oproti stěnám. Součástí standardního vybavení jsou hodiny, teploměr a vlhkoměr.

-Ing. arch. Josef Smola, Dům a zahrada 6/2002-

Foto: Duravit, Laufen, Hansgrohe, Sapho