Se stavebními úpravami sice nepočítáte, i tak ale můžete několik věcí změnit. Vana či sprchový kout zůstanou na místě, co ale umyvadlo?

Změna mycího prostoru

Možná je vaše umyvadlo už desítky let staré a nevyhovuje ani tvarem, ani barvou. Vyměňte ho. Změřte jeho šíři i hloubku a vydejte se na průzkum terénem. Zjistíte, že můžete mít závěsné provedení nebo umyvadlo postavené na skříňce či zápustnou verzi. Výběr volte s ohledem na prostorové možnosti, praktické užití (rozšíření úložných i odkládacích prostor) a pamatujte i na umístění baterie. Je-li vývod ze stěny, pak i umyvadlo vyberte bez otvorů pro baterii. To bude praktické pro stojánkovou baterii. Ušetříte tak peníze za nový rozvod vody.

Barevnost a materiály

Velké proměny docílíte změnou barevnosti místnosti. Ta se samozřejmě nesnadno mění, je-li v koupelně použit výrazný barevný obklad nebo dlažba. Tehdy se musíte podřídit jejich vzhledu a maximálně dokombinovat tónem v tónu anebo vyzdvihnout jeden z použitých odstínů. K čemu? Například lze zvolený odstín použít k výmalbě stropu, případně některé ze stěn. Je nasnadě, že volíme barvy vhodné do vlhkého prostředí.

Jsou-li v místnosti použity neutrální odstíny, pak můžeme ladit do jakékoli barvy, která nám momentálně vyhovuje. Vždy pamatujte, že následně budete dokupovat v tomto odstínu také ručníky, osušky, předložku, sprchový závěs ad.

Drobnosti a detaily

Bez doplňků se v koupelně jen stěží obejdete, vyměňte původní za nové. Háčky, držáky, zrcadlo i osvětlení vyberte z kolekce shodného designu, tím prostor opticky sladíte. Bude působit uceleným kompaktním dojmem. Tomu napomůže také volba použitých textilií. Docilte, aby ručník na ruce byl ze stejné kolekce jako osušky. Pěkně působí i předložka ve stejném odstínu.

Toaleta

Je-li součástí koupelnového prostoru také toaleta, pak proměnit můžeme i její podobu. Vyměňte toaletní sedátko za nové. Dáte-li přednost dřevěnému, pak se řiďte odstínem koupelnového nábytku. I bílé ovšem může působit zcela jinak, stačí se zaměřit na tvar.

Okno v koupelně

Denní světlo je koupelnovému prostoru vždy k užitku, až na to, že v některých případech vpouští okolí tam, kde vyžadujeme soukromí. Proto závěs, voál či roleta nejsou ničím neobvyklým. Není nic jednoduššího než je vyměnit. Barevnost se opět řídí pojetím celé místnosti.

Nezapomeňte:Atmosféru můžete změnit také pomocí vonných svíček a olejů či jiných vonných esencí v koupeli. Hodně udělá také volba osvětlení, případně barevných filtrů.

Dodržujte:

  1. U stylu provence zvolte hodně dřeva, oblázků a doplňky volte v romantickém pojetí. Vhodná je volně stojící vana na nožičkách. Barevnost: zemité odstíny, okrová, zelenkavá.
  2. Moderní styl představují hranatá umyvadla i baterie, včetně doplňků. Použití skla a nerezu. Barevnost: černá, šedá, bílá, chrom.
  3. Na chalupě. Dřevěná podlaha, kulaté umyvadlo, které může být i s malbou, nábytek v selském duchu. Romantické doplňky.

-zal-Foto: Laufen, Ideal Standard