Dětská koupelna u nás nepatří zatím ke standardnímu vybavení bytů a domů. Zčásti je to z důvodů prostorových - ve starší bytové zástavbě, případně v menších bytech není na dvě koupelny místo. V nových domech či bytech jsou sice dvě koupelny již standardem, ovšem výhradně dětské vybavení má jen málokterá.

Varianta s doplňky

Často se sice lidé při plánování nového bydlení alternativou koupelny pro děti zabývají, ale nakonec od ní upustí, neboť se jim jako v podstatě dočasné řešení nezdá být příliš ekonomická. Přesto bychom se však koupelnou přizpůsobenou dětem měli zabývat, a pokud ji již nezařídíme přímo pro ně, stojí za uvážení alespoň její přizpůsobení pro snadnější užívání malými obyvateli. Když uvažujeme o vybavení pro děti, jsou hlavními atributy barevnost, malý rozměr a bezpečnost.

V dětské koupelně je tedy třeba počítat s tím, že zařizovací předměty - umyvadla, toalety či bidety - se umisťují níže, aby byly pohodlně dostupné. V obchodní síti lze koupit tyto předměty samostatně, ale v nabídce některých firem jsou dokonce kompletní designové sady speciálních výrobků pro zařízení celé dětské koupelny - malé vany a podobně. Pokud ale nepočítáme s dlouhodobým užíváním, patří tato možnost spíše k těm luxusním.

Stačí vybírat a přemýšlet

Při plánování koupelny určené dětem můžeme vycházet ze dvou variant. Buď vybavíme koupelnu zařizovacími předměty, uzpůsobenými vzrůstu a potřebám dětí, nebo zpříjemníme dětem klasickou koupelnu pomocí funkčních i estetických doplňků. V pořadí druhá jmenovaná možnost je jednodušší, rychlejší a méně finančně náročná a pro děti také dostatečně komfortní. Pokud jde o umyvadlo, nemusíme kupovat výhradně dětské, stačí vybrat některý ze standardních typů, které výrobci nabízejí do menších koupelen. Nejde přímo o umyvadélka na WC, ale o ta nad vanu, ke sprchovým koutům, do rohu a podobně. Zkrátka ta, která mají menší rozměr, jsou i méně hluboká a mají obvykle i větší odkládací plochu. Dítě tedy snáze dosáhne na baterii. V případě vývodu baterie na umyvadle ho můžeme umístit níže a později při výměně za větší pak do běžné výšky, aniž bychom museli dělat nový vývod pro vodu. Současně zvolíme zabudování, které zakryje uchycení původního umyvadla.

Baterie jsou ideální pákové s mechanickým nebo termostatickým omezovačem horké vody, aby nemohlo dojít k opaření. Klasické WC zpříjemní prkénko s dětskými motivy, pro velmi malé děti pořídíme přídavné sedátko, a také nášlapný podstavec. Vanu bychom měli volit spíše menší - o délce 150 až 160 cm a šířce do 70 cm, uvnitř by měla být opatřena madly.

Doplňky zmohou mnoho

Velkou službu udělají vždy příjemné obklady a dlažba. Klasické bílé obložení oživí několik barevných kachlíků s veselými motivy, jednotlivé části s umyvadlem, WC či vanou lze opticky oddělit dekorovanými nebo jen výrazně barevnými listelami, bordurami a podobně. Další možností je zvolit pro koupelnu tematické výtvarné pojetí. Například pro mořský svět je vhodná modrobílá kombinace, bílé kachlíky doplněné jednotlivými dlaždicemi s mořskými koníky, rybami, hvězdicemi a podobně (tyto motivy můžeme domalovat slupovacími barvami, jestliže v obchodě nenajdeme žádné podle svých představ). Do nádob z kvalitního průzračného plastu nasypeme písek a mušle a umístíme větší kamínky pro dekoraci. Plast volíme z bezpečnostních důvodů, pokud použijeme sklo, je třeba nádoby umístit tak, aby nemohly spadnout a rozbít se nebo někoho zranit.

Nádoby, stejně jako sprchové zástěny či dveře je možné opět ozdobit slupovacími barvami či motivy určenými k dekorování skla a stěn. Třešinkou na dortu pak jsou barevné ručníky a osušky, žínky ve tvaru zvířátek a podobně.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz