Dnes se podíváme na řešení, podřízené zcela potřebám dětí.

Chytré vybavení

Pokud se rozhodneme přece jen pro vybavení koupelny dětem na míru, vždy bychom měli zprvu promyslet, jak dlouho budou děti níže umístěné a menší zařizovací předměty využívat. Určitým vodítkem pro tuto dobu je předškolní věk a první dva či tři roky školní docházky, po této době už dětem nebude umyvadlo či WC ve snížené výšce vyhovovat a bude nutné koupelnu upravit. Speciální zařizovací předměty se od těch „dospěláckých“ liší více než jen svou velikostí.

Dětské umyvadlo má sníženou hloubku, předsazený montážní prostor pro baterii, aby na ni dítě dobře dosáhlo, horní plochy jsou rovné a často i prostornější, aby zde bylo možné odložit třeba kelímek s kartáčkem a pastou. Také ho nelze zavřít a nemá přepad, aby nebylo možné ho záměrně nebo omylem uzavřít či ucpat a nedošlo k vyplavení koupelny.

U speciálních dětských klozetů odpadá starost o nástavec na prkénko a nášlapný podstavec. Tyto záchody se umisťují do výšky 25 až 35 cm nad zemí podle věku dětí. Je lépe volit závěsné, které se lépe čistí a ze stejného důvodu vybrat i odnímatelná dvoudílná prkénka. U dětských toalet lze vybrat i modely se zvýšenou zadní částí, které se instalují ve stejné výšce jako klasické toalety. Při výměně nezůstanou proto ve zdi otvory po šroubech.

Děti mají rády barevnost, splnit přání jim v tomto případě můžeme, i pokud jde o vanu. Mezi nejluxusnější zboží patří nejen v dětských koupelnách vany z umělého kamene, a to dokonce v nejrůznějších i atypických tvarech vyrobených na objednávku. Další variantou jsou vany ručně malované se zalaminovaným povrchem. Z běžných řešení vždy dobře vypadá vana rohová či ve tvaru kapky.

Z hlediska bezpečnosti jsou důležité zaoblené hrany. Na podlaze a ve vaně či ve sprchovém koutu nezapomeneme na protiskluzové podložky či kryty na elektrické zásuvky.

Barvy a doplňky s rozumem

Důležité jsou také použité materiály, barvy a typ dekorací. Pokud jde o materiály, měli bychom volit takové, které odolají vodě, změnám vlhkosti i teplot a náročným podmínkám. Kromě laminovaných a lakovaných dřevotřískových a dřevovláknitých desek se jako ideální jeví i luxusnější sklo, které snese louže vody, neustálé cákání a vlhké předměty. Ani v koupelně pro děti se ho nemusíme zříkat, jestliže zvolíme kalené se zabroušenými hranami, vysoce odolné vůči nárazu, které, když se přece jen rozbije, se nerozpadne na drobné ostré úlomky, ale zůstane v celku.

V případě doplňků a barev je ráz koupelny zásadně ovlivněn věkem dítěte – pro malé děti zvolíme obkladačky s dětskými motivy. Malé děti se rychle nadchnou pro pestrobarevné vodovodní baterie, zrcadla ve tvaru Mickey Mouse, sprchu jako tulipán, malovanou vanu s pestrými květinovými vzory a podobně, ale je třeba počítat s tím, že děti kolem deseti let se už začínají více zajímat o svět dospělých a výrazně dětské motivy jim mohou postupem času dokonce i vadit. Je tedy na rodičích, zda zvolí obložení i vybavení koupelny umírněnější, které „přežije“ vyrůstání dětí a s ním spojené změny vkusu, nebo naopak kousky ryze dětské. Ovšem zde je třeba počítat s tím, že třeba dívčí koupelna a la „Bravo“ nemusí být v šestnácti opět zcela in, což dcera v jedenácti letech nemusí být ochotná připustit. Takže i zde je třeba postupovat obezřetně nejen vzhledem k častým stavebním úpravám, ale i k vynaloženým financím.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz