A proč investovat právě do bidete? Používá se k oplachování intimní části těla, což je k organismu mnohem šetrnější oproti toaletnímu papíru, zároveň jeho používáním omezujete riziko šíření infekcí a dokonce je preventivním prostředkem ke snižování výskytu nádorového onemocnění tlustého střeva.

Nabízené modely

Podobně jako toaletu i bidet můžete pořídit v stojícím nebo závěsném provedení. Záleží na vás, kterému typu dáte přednost, obecně platí, že závěsné provedení usnadňuje údržbu a šetří místo. Podle zvoleného typu to může být až 20 cm, což oceníte zejména v menších místnostech. Také provoz je o něco tišší, nádržka zabudovaná do zdi totiž není při splachování tolik slyšet.

Tvar vybírejte s ohledem na co nejsnadnější údržbu, ideální jsou jednoduché linie bez zbytečných záhybů. Je-li to možné, pak vybraný model ještě před koupí vyzkoušejte. Bohužel může být v některých případech design na úkor pohodlí. Týká se to zejména hran a ostrých rohů, které se právě těší vysoké oblibě.

Problémy s místem

Celkem snadno se může stát, že se vám bidet do místnosti nevejde. Vyzkoušeli jste opravdu všechno? Nezapomeňte, že bidety jsou nabízeny v komprimovaných tvarech spořících prostor. Návrháři tentokrát šetřili potřebné centimetry na úkor tvaru, pohodlí ovšem zůstává. Možná by se vám hodil i některý ze zdvojených modelů. O co přesně jde? Představte si místo dvojumyvadla zařízení, které slučuje toaletu s bidetem. Pokud si ani tentokrát nevyberete, pak můžete bidet nahradit pomocí speciálního toaletního prkénka s horkým vzduchem, který funkci zastane. Podobné zařízení může být i nedílnou součástí toalety. Jiným náhradním řešením je baterie s vysouvací sprškou a hadicí, kterou instalujeme v blízkosti klozetu.

Nejen bidet

Součástí bidetu je i baterie, která se oproti ostatním liší výpustí. Směr vody si můžete nastavit podle potřeb. Používá se stojánkové provedení s pákovým nebo kohoutkovým ovládáním. Pro pohodlnější užívání můžete bidet opatřit sedátkem.

Kolik to stojí?

Investice do bidetu nepatří k nejvyšším položkám, nicméně na několik tisícovek vás přijde. Nejlevnější bidet pořídíte za cca 1.500 Kč, baterii pak kolem 1.000 Kč, u stojícího provedení je potřeba koupit instalační systém (cca 2.500 Kč). Nezapomeňte na profinancování stavební části včetně instalatéra a obkladače (je-li stěna obložena). Konečná částka se tedy bude pohybovat kolem cca 7.000 - 8.000 Kč.

Drobný detail...Závěsné provedení je konstruováno s nosností až 400 kg, proto aby se náhodou neutrhlo, je nutné zvolit vhodný instalační systém. Patří sem například Kombifix, Duofox, Uniset, Jádrofix ad., výběr se řídí podle toho, zda zařízení montujeme do zdi, sádrokartonu, bytového jádra apod.

-zal-Foto: Ideal Standard, Il Bagno, Villeroy&Boch