Toaleta - to je nekončící práce a péče. Ale všechno může být rychle a jednoduše uděláno. Protože kvalita se lépe udržuje. Dá se říci, že co si připlatíme na investici, to Pod závěsnou wc mísou se uklízí snadnějipak ušetříme na rychlosti a nákladnosti údržby. Naše toaleta by tak při minimální práci měla činit dojem čistoty a decentnosti.

Závěsná mísa - půl práce

Složitost či jednoduchost údržby si určíme vlastně už nákupem WC mísy. Pokud nemá mísa jednoduchý tvar, špína se usazuje v ohybech. Výborným vynálezem bezesporu bylo zrození závěsných WC. O ty se nesrovnatelně jednodušeji pečuje. Odpadá kritické místo přechodu do podlahy, které se obtížně čistí, drží se zde špína a vzniká nebezpečí vlhnutí i vzniku plísní.

Jak vybavit samostatnou toaletu

Pokud není WC v koupelně, rozhodně by se do místnosti vyhrazené pro záchod mělo vejít vedle mísy i miniaturní umyvadélko. Jde zkrátka o to nikam nechodit, aniž bychom Není-li toaleta součástí koupelny, ale je umístěna v samostatné místnosti,  mělo by zde být i umyvadlo.si umyli ruce. Když je ale umyvadlo jen v koupelně, při cestě tam špinavýma rukama sáhneme hned na několik klik u dveří - při otevírání a zavírání místnosti WC a totéž v koupelně. Vedle umyvadélka na toaletě je hygienickým řešením připevnit zásobník na papírové ručníky a případně osoušeč rukou. Krásné textilní ručníky necháme jen v koupelně.

Pokud opravdu stále neuklízíme, vynecháme ozdobné měkké koberečky položené před WC mísou, které zadržují prach a špínu. Dostatečně estetické jsou pěkné dlaždice a případně na "zahřátí" nohou pěnová podložka, kterou ale denně čistíme.

WC štětka

Je přehlíženým, ale velmi důležitým předmětem. Měla by se poměrně často vyměňovat. Aby nám to nebylo líto a výměnu jsme neoddalovali, nemusíme kupovat tu nejnákladnější, s podpisem designéra. Ale pozor - hezkou koupelnu zase kazí na první pohled levná štětka, zatímco na maličkém WC to vadí mnohem méně.

Nerez i porcelán jsou kvalitní, plast volíme v pokud možno nenápadné a vytříbené barvě. Problémy jsou s levnou napodobeninou nerezu, nádoba na štětku brzy začne rezavět, tmavnout, oprýskávat se.

Kritická místa čištění

Většina nových čisticích prostředků má zároveň schopnost desinfekce a navíc složku deodorační. Dobrý čisticí prostředek by měl při každém spláchnutí zanechat lesklý povrch toaletní mísy, měl by snižovat nebo jednorázově odstraňovat vodní kámen a také rychle a spolehlivě odstranit zápach. Místa, kam se stále sahá, pravidelně omýváme a desinfikujeme. Je to splachovadlo, dekl a prkénko mísy; nezapomínáme také na mísu zespodu.

Odjímatelné prkénko usnadní čištění jinak nepřístupných míst.Problémem jsou usazeniny v míse, pod hladinou vody. Vodní kámen je velmi urputný, když už se vytvoří, a značně snižuje dobrý dojem z toalety. Trvá někdy delší dobu, než najdeme prostředek, který dokonale funguje i "pod hladinou".

Dalším oříškem je vnitřní záhyb keramiky - na to byly vymyšleny čisticí prostředky se "zobáčky", které nastříkají prostředek i do těchto nepřístupných míst. A pokud nemáme závěsnou mísu, třetím takovým kritickým místem je noha mísy a podlaha těsně kolem ní. Využíváme i čisticí a desinfekční prostředky mající v sobě složku proti plísním.

Čistota a vůně uvnitř

Tuhé deodoranty určené k zavěšení na vnitřní stranu mísy mají rozdílnou cenu a také kvalitu. Obecně se dá říci, že ty dražší trochu důrazněji, ale velmi příjemně a nevtíravě voní, ale hlavně zanechávají po spláchnutí mísu ve vysokém lesku. Nemělo by se na nich šetřit.

Tím toaleta decentně voní a je cítit především čistotou - a to by mělo stačit. Kdo si ovšem potrpí na vůně, má z čeho vybírat.

Voňavá nadstavba

Toaleta nemusí nutně vonět jako parfumerie. Pokud jde ale o vůni na WC, dáme přednost tuhým vůním, které umístíme třeba na podlahu WC. Osvěžovače vzduchu - spreje - nemusí každému dělat dobře a lze se bez nich většinou dobře obejít. Každý je nesnáší a někdo si na ně může vypěstovat po častém vdechování i alergii.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Villeroy & Boch, Zack, WC NET