Pokud jste to v létě nestihli, teď je nejvyšší čas něco udělat s vylepšením koupelnového topení. Problém většinou odpadá v paneláku, kde je koupelna dokonale obložena dalšími místnostmi, takže tady obvykle postačí malý infrazářič nad dveřmi. Nejhorší je situace naopak ve starém rodinném domku, kde je mnohdy (a to i svépomocí) přestavěná z různých chodeb nebo i hospodářských prostor a topení často není dostatečné.

Čím si tedy v koupelně zatopit? Záleží na tom, kolik zde máte prostoru a jak moc topit potřebujete. Do malých koupelen stačí infrazářiče, do větších infrapanely nebo konvektory, přičemž vše lze kombinovat s podlahovým topením a topným žebříkem.

Nástěnná topidla

Do nejmenší koupelny postačí úzké dlouhé nástěnné topidlo s křemíkovými zářiči. Nezabere téměř žádné místo a rychle zavlaží prostor. Stojí podle typu asi 400 – 1300 korun.

Jinou možností je výkonnější nástěnné topidlo – konvektor. Obsluha je jednoduchá – nastaví se požadovaná teplota a přístroj s funkcí automatického výkonu zvolí optimální výkon. Tyto konvektory se prodávají v několika variantách, v cenách zhruba od 2000 do 2500 Kč.

Halogenová topidla přijdou (podle typu) zhruba na 7,5 – 8,5 tisíce korun. Úzká, zhruba půl metru dlouhá topidla z eloxovaného hliníku jsou určena do větší koupelny.

Náročnější elektrický nástěnný koupelnový topný přístroj a sušič ručníků vyjde asi na 14000 korun. Zvolit se na něm dá nejen požadovaná teplota vzduchu (až do 30 °C), ale i typ vytápění – konvekční nebo ventilátorové určené pro rychlé zahřátí prostoru.

Topný žebřík neboli koupelnový radiátor

Zde je výběr široký, koupelnové radiátory se vyrábějí ve více než deseti velikostech, v několika šířkách. Bílý koupelnový radiátor o rozměrech zhruba 450x960 cm pořídíte v ceně kolem 1000 korun, podobný rozměr v barvě antracitu vyjde asi čtyřikrát dráž. Vybírejte žebra obloukovitě prohnutá od stěny, ke kterým je pohodlnější přístup a lépe se na ně věší. Nemusíte se omezovat na bílou barvu. Červený, zelený, žlutý nebo modrý radiátor koupelnu rozzáří a dodá jí hravost, zatímco matný chrom, stříbrný nebo antracitový radiátor propůjčí interiéru vysokou eleganci. Topný žebřík je možné zapojit do systému ústředního vytápění, mimo topnou sezonu si ale v koupelně pak nemůžete přitopit. Proto (a také tehdy, nemáte-li ústřední topení) si raději vyberte radiátor samostatně topící, osazený elektrickými topnými články.

Podlahové topení

Ideální a příjemné je koupelnové podlahové topení. Není nad to vyjít ze sprchy na teplou dlažbu a také koupání dětí a dětská hygiena jsou s podlahovým topením příjemnější. Teplo od nohou působí uklidňujícím dojmem. Topení musí být ale provedeno precizně. Některé starší koupelny například mají topné rohože příliš zanořené pod dlažbou, přičemž každý milimetr se počítá – topné těleso buď topí do hloubky – ohřívá stěrku, nebo přímo dlažbu a naše nohy.

Přenosné topidlo: Teplo jen tam, kde je třeba

K přitápění může dobře posloužit také lehké přenosné koupelnové topidlo, které rychle vyhřeje prostor. Disponuje dětskou pojistkou, ochranou před přehřátím, při překlopení se vypne a je samozřejmě homologované do vlhka.

Pamatujte si:Každé elektrické topidlo určené do koupelny podléhá přísným pravidlům pro topidla do vlhkého prostoru a musí být instalováno nebo zrevidováno příslušným odborníkem.

Ať už v koupelně topíte čímkoliv, nikdy nezapomeňte vydatně větrat!

-ag-Foto: Sapho, www.profimedia.cz, Sanitec, Jaga