Koupelny se postupně staly nejen místem pro očistu, ale také pro relaxaci a někdy i reprezentaci rodiny. Vodovodní baterie se svým designem významně podílejí na vzhledu koupelny.

Proč termostatickou baterii

Kromě designu požadujeme samozřejmě od baterie funkčnost a kvalitu. Proto bychom neměli vybírat v nejnižších cenových hladinách, spolehlivost takových baterií může být problematická. Kromě úpravy povrchu, která by měla zaručovat vysokou odolnost, je Voda, baterienejchoulostivějším místem kartuše u pákových baterií. Kartuše je prvek, jehož pohybem se mění teplota a množství protékající vody, a je nejvíce mechanicky namáhaný. Proto právě kvalita kartuší do značné míry určuje funkčnost a životnost baterie. O kvalitě nás může přesvědčit záruka, někteří výrobci ji nabízejí na baterie standardně pětiletou.

Pákové baterie v současnosti dominují díky jednoduchému ovládání. Klasické kohoutkové si stále udržují pozici zejména v oblasti retro stylu, ale většina výrobců nabízí i několik provedení moderního minimalistického vzhledu. Stále ještě nedoceněné jsou termostatické baterie. Za o něco vyšší cenu získáme zařízení, které je nejen bezpečné, ale významně šetří vodu i energii. Baterie jsou vybaveny otočným regulátorem, kterým si na stupnici nastavíme teplotu. Na hodnotě 38 stupňů Celsia bývá bezpečnostní pojistka, která musí být v případě potřeby překonána. Odpadá zdlouhavé čekání na optimální teplotu a nehrozí opaření ani šok z ledové vody. Právě ve sprchových koutech se termostatické baterie využívají nejvíce, ale uplatní se i u vany a umyvadla.

Deštík místo sprchy

Jak již bylo řečeno, z hlediska použití se armatury dělí na umyvadlové, sprchové, vanové a bidetové a dřezové pro kuchyně. Na našem trhu jsou k dostání ve dvou standardních rozměrech (rozteč), a to 100 mm a 150 mm. Z hlediska umístění se rozdělují na nástěnné, upevněné na zeď vně omítky, stojánkové, které se instalují přímo na umyvadlo či vanu, a podomítkové – ty jsou schované pod obkladem. Podomítkové baterie jsou oblíbené v minimalisticky zařízených koupelnách. Místo věnované domácí lázni se zvětšuje a stoupá popularita samostatně stojících van, které potřebují dostatečný prostor. K nim patří stojánkové baterie. Hitem posledních let jsou takzvané dešťové sprchy, tedy sprchové hlavice velkých rozměrů. Obecně lze říci, že čím větší je sprchová hlavice, tím větší je i potěšení ze sprchování, a to platí zvláště o hlavových (horních) sprchách, které poskytují intenzivní zážitek z proudící vody. K tomu lze přidat možnost volby různých sprchových paprsků. Rozmístění sanitární keramiky je dané již v projektu, kvůli návrhu instalací. Proto bychom ještě před zahájením stavby či rekonstrukce měli mít představu, jakým typem sanity a baterií budeme koupelnu vSprcha, koupelna, baterie, vodaybavovat. Koupelnové studio bychom měli navštívit už ve chvíli, kdy budeme znát rozměry místnosti, ještě před zahájením instalačních prací. Tento návrh pak může zahrnovat kromě výběru obkladů a dlažby také konkrétní modely sanity a baterií. Tak se vyhnete dodatečným předělávkám.

Design, funkce, kvalita

Kromě stále nových designových řad, které reagují na změny v interiérových trendech, se přední výrobci armatur zaměřují na ekologické aspekty – šetření vodou a energií. Ruční sprchy s velkou sprchovou hlavicí jsou tak často vybaveny technologií, díky které spotřebují 10 litrů za minutu při průtočném tlaku 2 bary. To je stejná spotřeba jako u normální ruční sprchy s menším průměrem sprchové hlavice. Celá řada dalších produktů, například většina termostatů, obsahuje tlačítko EcoButton, které umožňuje redukovat spotřebu vody až o 40 %. I samotné využití termostatů, které reagují rychle na změnu teploty a tlaku, takže sprchování zabere méně času, uspoří vodu i energii. Mezi další oblasti úspor patří splachování toalety. Dvě možnosti splachování, takzvané malé (cca 3 litry) a velké (cca 6 litrů), se již pomalu stávají samozřejmostí. V nabídce najdeme také tlačítko Start/Stop, díky němuž lze množství splachovací vody dávkovat individuálně.

-Monika Smekalová, Dům a zahrada 9/2010-Foto: Grohe, Ravak

V listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Barevné trendy pro rok 2011
  • Třetí díl seriálu o fasádách: tentokrát o netradičních materiálech
  • Velké téma: Jak si vybrat dřevostavbu
  • Vybavujeme dům pro miminko
  • Vše o zimních zahradách
  • Jaký zvolit plot: inspirace a praktické rady
  • Fotosoutěž Pecka roku: představujeme 10 nejošklivějších domů

Listopadové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 19. října.