Žije tu několik generací pohromadě. A právě koupelnový prostor je jedním z těch, kde se rozdílný věk výrazně projevuje.

Ideální variantou je byt se dvěma (nebo více) koupelnami, jejichž zařízení můžeme podřídit potřebám. Vždyť ty se s ohledem na věk uživatele různí. A to nejen na jednotlivé vybavení, ale i na jejich vzhled. Koupelnu můžeme také časem přizpůsobovat, což může být do jisté míry zábava, vždyť koho by bavilo se celý život mýt u stejného umyvadla?

Pro děti

Háček při zařizování koupelny pro naše nejmenší je v rozměrech. Kam dosáhne dospělý, nedosáhne dítě, rychlou a účinnou pomůckou proto může být stolička, na kterou se dítko postaví, aby snadno dosáhlo, kam potřebuje. Existují umyvadla navržená přímo pro děti, jejichž vtip tkví v tom, že lze nastavovat výšku mycího prostoru podle aktuální potřeby. Jak? Buď je umyvadlo připevněno ke speciálnímu mechanizmu umožňujícímu posun nahoru a dolů, nebo je zavěšeno na perforovaném plechu. Výšku změníme pouhým pověšením o několik děr výš.

Místo sprchového koutu děti více ocení vanu, ve které si mohou i hrát. Dětský vzhled koupelny můžeme vyšperkovat použitím obkladů s hravými motivy, které může mít i ruční sprcha. Zvláště v koupelně, kterou užívají děti, bychom měli dbát na dostatečnou bezpečnost, vhodné jsou protiskluzové podložky ve sprchovém koutě i vaně, rovněž dlažba může mít protiskluzovou povrchovou úpravu. Nezapomeneme na drobnost, jakou je umístění zrcadla, vhodné je větší, ve kterém se potomek uvidí už jako mrně, ale i později, když povyroste.

Náš tip:Používejte termostatické baterie. Ty dovolí přesně nastavit teplotu vody, takže se uživatel nemůže opařit, většina modelů je zároveň vybavena bezpečnostní pojistkou, která jen po přepnutí dovolí namíchat opravdu horkou vodu. Vhodné zejména pro děti, ale i seniory.

V rozkvětu a plní síly

Vzhled a zařízení koupelny pro dospělé jsou limitovány pohlavím a počtem osob, které ji používají, rovněž prostorovými možnostmi a estetickým vnímáním jejích uživatelů. Mladý pár bezpochyby ocení moderní pojetí. Vhodné je například sklo v kombinaci s nerezem, pokud se bojíte jejich údržby, pak nic nezkazíte volbou klasické sanitární keramiky či prvků ze smaltované oceli (vana, umyvadlo). Starší generace pravděpodobně ocení více dřevěných prvků, které vnáší do prostoru přírodní útulnou atmosféru.

Praktické je dvojumyvadlo, popřípadě dvě umyvadla vedle sebe, kromě vany by neměl chybět sprchový kout. Není-li dostatek prostoru, pak dejte přednost jen jednomu zařízení, praktická je varianta vany se sprchovou zástěnou. Výjimkou při zařizování nemusí být ani některé z masážních zařízení integrované do vany, případně sprchového koutu, který může být navíc vybaven vyvíječem páry. Milenecké páry ocení intimní osvětlení, které zastane nástěnné světlo, případně plameny svíček.

http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/38639vkoupelnazarizeni2.jpgPohodlí pro seniory

Mládí uběhne a najednou si na vlhké koupelnové podlaze už nejsme tak jisti při chůzi, také vlézt do vany už není nic jednoduchého. V momentě, kdy je třeba se opřít či přidržet, přijdou vhod madla. Není praktické se opírat o umyvadlo, které může pod váhou, častým užíváním a s ohledem na stáří spadnout, podobně jako nábytek připevněný ke stěně apod. Proto instalujme madla, ideálně u umyvadla, samozřejmě ke sprchovému koutu (případně i uvnitř), vaně i toaletě. Bezpečnost při chůzi zajistí protiskluzová dlažba, nedoporučujeme koberečky či dřevěné rošty, které snadno mohou zapříčinit nepěkný pád.

V koupelně pro seniory je ideální sprchový kout s vaničkou, jejíž výška bude rovnoměrná s podlahou, dovolí-li to velikost místnosti, pak zvolíme dostatečný rozměr (minimální šíře 90 cm). I tak by ale uvnitř nemělo chybět sedátko. Je-li k dispozici pouze vana, pak ji můžeme doplnit sedátkem, které umožní snadný nástup i výstup, nezapomeňme, že existují také sedací vany, jejichž dno je přizpůsobeno sezení, přitom je díky dostatečné hloubce celé tělo ponořeno do vody.

Snadná údržbaAť už patří koupelna komukoliv, navrhujte ji tak, aby její údržba byla co nejsnadnější. Doporučujeme speciální povrchy usnadňující údržbu, bezrámové zástěny, závěsný nábytek a minimum polic.

-zal-Foto: Ideal Standard, Keramag, Ekoupelny